Salkić: Učesnici u ratnim zločinima danas slobodno šetaju Zvornikom

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić očekuje da će svi zločini koji su počinjeni u Bosni i Hercegovini biti procesuirani, zločinci kažnjeni i da će se poslati poruka budućim generacijama da se zločin ne isplati i da je pravda dostižna.

Salkić je danas u zvorničkom naselju Divič prisustvovao dženazi za pet žrtava ratnog zločina počinjenog tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992. godine.

Dženazu-namaz, koja je klanjana na stadionu u mjestu Divič, predvodio je Vahid ef. Fazlović, muftija tuzlanski, saopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika.

Salkić je kazao da su porodice danas dočekale trenutak da ukopaju svoje najmilije, ali da, nažalost, mnoge porodice, 27 godina nakon zločina, još uvijek čekaju ekshumacije i identifikacije ubijenih članova njihovih porodica.

-Pored sporog procesa traženja nevino ubijenih bošnjačkih civila, porodice su zabrinute i zbog činjenice da mnogi učesnici u ratnim zločinima danas slobodno šetaju Zvornikom i smiju se žrtvama i njihovim porodicama – ukazao je Salkić.

Osim nekažnjenog zločina nad Bošnjacima u Diviču, podsjetio je i na one u Drinjači, Liplju, Snagovu, Glumini, Bijelom Potoku, ali i drugim mjestima širom Zvornika i Podrinja.

Zločini u Zvorniku 1992. godine su počinjeni pred očima cijelog svijeta i zato je, kaže, danas nedopustivo da odgovorni budu na slobodi.

-Istovremeno, Bošnjaci koji su stali u odbranu svog naroda od agresije, danas se, nažalost, pozivaju u policijsku stanicu u Zvornik radi davanja izjava o svojim aktivnostima tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, što predstavlja direktan pritisak na Bošnjake u ovom gradu i u ovom dijelu naše domovine, kako bi odustali od života na svojim ognjištima.

To pokazuje neprincipijelnost, nesposobnost i nezainteresovanost pravosudnih institucija u ovoj zemlji, da obezbijede da pravda stigne zločince, a da porodice dožive satisfakciju i kaznu za zločince- kazao je potpredsjednik Salkić.

Nakon klanjanja dženaze, na lokalnom mezarju u Diviču su u kabure spušteni tabuti sa kostima Senada Kapidžića, rođenog 1964. godine, Mehmeda Pašića, rođenog 1941. godine, Mirsada Džihića, rođenog 1960. godine, Adnana Efendića, rođenog 1966. godine i Muje Vilića, rođenog 1959. godine.

Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu u Diviču je ubijeno 107 civila iz ovog naselja. Preživjeli još uvijek tragaju za brojnim članovima njihovih porodica, saopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika.

(FENA)


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU