13.8 C
Sarajevo
Petak, 2 lipnja, 2023

Samo educiran potrošač je zaštićen potrošač

Svjetski dan potrošača obilježava se 15. marta, a Institucija ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH poručuje kako je to još jedna prilika da se podsjetimo kako je informirani potrošač educiran potrošač, a educirani potrošač je zaštićen potrošač.

Zakon o zaštiti potrošača u BiH na snazi je već 15 godina. Potrošači su načelno upoznati sa Zakonom kao i sa ulogom Institucije ombudsmana i inspektorata koji rade na promidžbi potrošačkih prava i njihovoj zaštiti, navode u saopćenju iz te institucije.

Potrošači, kao ranjiva društvena skupina, mogu se najbolje informirati o svojim pravima na internet stranici Institucije ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH, kao i kontaktiranjem institucije putem telefona ili elektronske pošte. Značajnu ulogu u podizanju svijesti i nivoa znanja potrošača imaju također lokalna udruženja za zaštitu potrošača i mediji, gdje medijska prisutnost u ovoj problematici pomaže informiranju potrošača o njihovim konkretnim pravima, načinima podnošenja žalbi i mogućnostima ostvarivanja svojih prava.

Potrošači se u podjednakim udjelima žale u tri glavne oblasti, a to su: kupnja i servisiranje (garancija) tehničke robe, usluge od općeg ekonomskog interesa (isporuka grijanja, električne energije, vodoopskrba, odvoz smeća) kao i telekomunikacijski sektor. Za sve navedene žalbe potrošači se trebaju obratiti Instituciji ombudsmana, resornim ministarstvima entiteta, inspekcijama i nevladinim udrugama za zaštitu potrošača.

U 2022. godini Institucija je zaprimila preko 1.200 žalbi potrošača, slično kao i prethodne godine.

U slučaju da potrošač ima žalbu na proizvod ili uslugu kupljenju-pruženu kod trgovca, nakon inicijalnog podnošenja usmene primjedbe trgovcu i nemogućnosti rješavanja, potrebno je da se potrošač pismeno obrati trgovcu, kao dokaz žalbe u daljnjem postupku, i ako trgovac i dalje ne rješava žalbu potrošača na način koji zadovoljava potrošača, potrebno je obratiti se ili Instituciji ombudsmana ili mjerodavnoj inspekciji županije ili entiteta.

Zakonom o zaštiti potrošača u BiH je propisana online kupnja pod nazivom Prodaja temeljem ugovora na daljinu. Istim poglavljem regulirano je pravo potrošača na predomišljanje u roku od 15 dana od dostave robe, bez obzira ima li proizvod nedostatak ili ne. Trgovac je dužan izvršiti povrat novca kupcu, a potrošač snosi jedino trošak povrata proizvoda.

Online kupnja sa sobom donosi određene prednosti, zbog čega je i doživjela globalni porast. Ipak, to podrazumijeva i određenu opreznost.

Potrošačima se predlaže posebno informiranje o samom trgovcu, tj. recenzijama određenog proizvoda, odnosno potrebno je provjeriti da li je stranica putem koje se vrši kupovina sigurna i pouzdana prije dovršetka samog plaćanja, kako ne bi došlo do prevare i većih posljedica od onih kada trgovci osporavaju povrat proizvoda ili novca.

U dijelu osobnih podataka savjetuje se poseban oprez, posebice kada je riječ o određenim delikatnijim pitanjima i podacima koji se nikad ne provjeravaju, naravno i ne šalju povratno obrađivaču putem elektronske pošte ili telefona, navodi se u priopćenju Institucije ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH.

Fena

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU