SAMO JEDAN DAN PROVEDEN NA MORU MOŽE POBOLJŠATI ZDRAVLJE 5 efekata morske soli na organizam

Jedan mililitar morske vode sadrži hiljadu čestica morske soli. Tokom jednog dana provedenog na moru, dijete udahne oko 10 milijardi ovih čestica, koje imaju ljekovito djelovanje na disajne puteve, bronhije i plućam

Postoji mnogo ljekovitih svojstva morske soli, a za nas je najvažnije sljedećih pet:

Pročišćava krv i povećava nivo hemoglobina

Ioni soli u moru prodiru kroz našu kožu i ulaze u krv, što potiče proizvodnju krvnih zrnaca i povećava nivo hemoglobina, metaloproteina odgovornog za prijenos kisika u stanice organizma.

Morska so sadrži mnoge ljekovite makro i mikro elemente (jod, kalcij, kalij, magnezij, sumpor), minerale i katalizatore koji ubrzavaju metabolizam i poboljšavaju funkcioniranje endokrinog sistema. Osim toga, morska sol sadrži i brojne biološke stimulatore koji aktiviraju funkcionisanje žlijezda kroz unutrašnju sekreciju i stimulativno djeluju na cijeli organizam.

Jača nervni sistem

Morska so sadrži male količine broma koji umiruje i magnezija koji potiče eliminaciju viška vode. Djelovanje ova dva elementa smanjuje rizik dobivanja glavobolje.

Morska so pozitivno utiče i na receptore u koži i ona ostaje u sloju epidermisa tri do četiri sedmice nakon ulaska u more.

Promoviše razvoj mentalnih sposobnosti

Morska voda sadrži jod koji je važan za pravilno funkcioniranje štitnjače i za sintezu hormona koji potiče intelektualni razvoj i jača mentalne sposobnosti.

Djeca koja nemaju dovoljno ovog važnog hormona u organizmu mogu da zaostaju u psihofizičkom razvoju.

Štiti od prehlade i bronhijalne astme

Morska so snabdijeva tijelo selenom, hemijskim elementom ključnim za funkcioniranje štitnjače i održavanje imuniteta.

BONUS VIDEO:

SAMO JEDAN DAN PROVEDEN NA MORU MOŽE POBOLJŠATI ZDRAVLJE 5 efekata morske soli na organizam appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU