Samostalna zastupnica Naida Delibašić-Alagić priključila se novoj većini u ZDK

Samostalna zastupnica u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona Naida Delibašić-Alagić iz Kaknja, koja je nedavno napustila Klub zastupnika Bosanskohercegovačke inicijative-Kasumović Fuad, pridružila se novoj parlamentarnoj većini koju u tom kantonu predvodi Stranka demokratske akcije (SDA).

Delibašić-Alagić je prije dva dana Stručnoj službi Skupštine ZDK poslala obavijest da se i nju može “smatrati 21. zastupnikom nove skupštinske većine u Skupštini ZDK”, koju osim SDA (11 zastupnika), još čine i zastupnici Demokratske fronte (tri), Saveza za bolju budućnost (dva), Narodnog evropskog saveza (jedan) te samostalni zastupnici Amela Granić, Alen Kapković, Naida Delibašić-Alagić, koji su napustili lidera donedavne parlamentarne većine u tom kantonu, političkog subjekta BHI-KF, kao i Ivo Tadić, bivši član Hrvatske demokratske zajednice BiH. Skupština ZDK broji 35 zastupnika.

Nova će većina, nakon što je proteklih dana izglasala nepovjerenje i smjenu vlade Amre Mehmedić, sutra će glasati za potvrđivanje nove vlade tog kantona, mandatara Nezira Pivića iz SDA.

Novi sastav Vlade ZDK činit će: Nezir Pivić iz Zenice, premijer; Mirza Mušija iz Kaknja, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta; Emir Vračo iz Visokog, ministar unutrašnjih poslova; Nebojša Nikolić iz Zenice, ministar pravosuđa i uprave, Jasmin Čajić iz Tešnja, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva (svi SDA);  Adnan Šabani iz Zenice, ministar prostornog uređenja, prometa i komunikacija i zaštite okoliša i dr. Aida Salčinović iz Zenice, ministrica zdravstva (prijedlog Kluba samostalnih zastupnika “Amela Granić i Alen Kapković”, zastupnici koji su napustili BHI-KF); Antonio Šimunović iz Žepča, ministar rada, socijalne politike i izbjeglica (prijedlog samostalnog zastupnika Ive Tadića, koji je nedavno napustio Hrvatsku demokratsku zajednicu BiH); Dženana Čišija iz Visokog, dosadašnja ministrica finansija i ministar za boračka pitanja Adnan Sirovica iz Maglaja (oboje DF) te i dosadašnji ministar privrede Samir Šibonjić iz Zavidovića (NES).

federalna.ba/Fena

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU