Sankcionisano 154 vozača u ZDK zbog vožnje pod dejstvom alkohola

Policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona (MUPZDK) su proteklog vikenda proveli pojačanu kontrolu učesnika u saobraćaju na svim putevima na području tog kantona, piše Fena.

Poseban akcenat stavljen je na kontrolu alkoholiziranosti vozača. Aktivnosti policijskih službenika u navedenoj akciji su bile usmjerene na preduzimanje represivnih mjera prema vozačima zbog činjenja prekršaja vožnjom pod dejstvom alkohola, shodno Zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, te su sankcionisani počinioci i drugih prekršaja iz pomenutog zakona.

Kontrolisana su ukupno 1.272 vozača i vozila u saobraćaju, 1.268 vozača je alkotestirano, kojom prilikom je kod 150 vozača utvrđeno prisustvo alkohola u organizmu, dok su četiri vozača odbila alkotestiranje. Za počinjene prekršaje vožnjom pod dejstvom alkohola vozačima su izdata 154 prekršajna naloga, dok je 16 vozača lišeno slobode i zadržano u prostorijama za zadržavanje nadležne policijske stanice do otrežnjenja.

Uprava policije MUP-a ZDK upozorava vozače da se pridržavaju zakonskih odredbi u pogledu uslova pod kojima mogu upravljati vozilom, te da se pridržavaju saobraćajnih propisa, kako bi zaštitili sebe, osobe koje prevoze, kao i druge učesnike u saobraćaju.

Posebno naglašavamo da će se nastave slične akcije u kojim će slučajevi vožnje pod dejstvom alkohola biti odmah zadokumentovani a nesavjesni vozači sankcionisani, saopćeno je iz MUP-a ZDK.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU