Saobraćajni centar u Kantonu Sarajevo danas zvanično počinje s radom

U Kantonu Sarajevo od danas zvanično počinje s radom Saobraćajni centar, a uskoro će biti omogućena i upotreba pametnih karti

Ovo je Centar koji će pratiti stanje javnog prevoza u KS. Osposobljen je i funkcionalan video nadzor u tramvajima i iz Centra je moguće pratiti sva dešavanja u njima, broj vozila u datom momentu, moguće je pratiti rutu, kao i brzinu kretanja tramvaja.

Po prvi put u historiji javnog gradskog saobraćaja u Kantonu Sarajevo će postojati izvještavanje u realnom vremenu o opterećenju pojedinih linija, a velika pozitivna promjena će biti da će građani uskoro imati mogućnost korištenja i beskontaktnih, pametnih karti koje će im olakšati korištenje javnog prevoza.

Ovaj centar je sastavni dio Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo i u njemu će biti angažovane osobe koje će koordinirati sa javnim prevoznicima, a sve u cilju sigurnijeg i kvalitetnijeg javnog prevoza.

– Implementacijom ovakvih projekata uspostavlja se osnova za ‘Sarajevo pametni grad’, a naš cilj je da kompletan projekt zaživi u 2021. godini – istakao je resorni ministar Adnan Šteta.

U narednim fazama razvoja Centra, usavršit će se red vožnje prvobitno tramvajskog prevoza, a nakon toga i red vožnje trolejbuskog, autobuskog i minibuskog prevoza, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU