Saopćenje sa 24. sjednice Skupštine ZDK

Na dvadesetčetvrtoj sjednici Skupštine Zeničko–dobojskog kantona devetog saziva, održanoj 26.03.2024. godine razmatrano je šest tačaka prethodno utvrđenog dnevnog reda.

U okviru prve tačke Skupština Zeničko-dobojskog kantona je zaključkom prihvatila Nacrt Zakona o robnim rezervama. Potreba za donošenjem ovog Zakona proizilazi iz činjenice da je važeći Zakon o robnim rezervama Zeničko-dobojskog kantona donesen 1997. godine i da od tada nije pretrpio bilo kakve izmjene, zbog čega u sebi sadrži rješenja koja ne mogu osigurati efikasno funkcioniranje robnih rezervi. Prihvaćenim Nacrtom Zakona o robnim rezervama normativnim putem se rješavaju problemi koji nastaju u praksi vezano za upravljanje robnim rezervama, kao i sam rad i poslovanje Kantonalne direkcije robnih rezervi. Također, predložena pravna rješenja predviđaju usklađivanja s odredbama Federalnog Zakona o robnim rezervama, u dijelu gdje je to moguće.

U okviru druge tačke po skraćenom postupku Skupština Zeničko–dobojskog kantona je donijela Zakon o mirovnom i arbitražnom vijeću. Donesenim Zakonom su obuhvaćena pitanja koja se odnose na formiranje, sastav, način rada i druga pitanja koja se odnose na rad mirovnog i arbitražnog vijeća za područje Zeničko–dobojskog kantona, a razlozi za njegovim donošenjem proizilaze iz obaveze koja se odnosi na donošenje kantonalnih propisa koji regulišu ova pitanja, a koja je propisana Federalnim Zakonom o mirnom rješavanju radnih sporova.

Potom je Skupština Zeničko–dobojskog kantona donijela Odluku o imenovanju tri člana Nezavisnog odbora, čime su omogućeni neophodni uslovi za dalji kontinuirani rad Nezavisnog odbora.

U okviru naredne dvije tačke dnevnog reda zastupnici u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona su razmatrali i zaključcima prihvatili, prvo Izvještaj o radu Vlade Zeničko-dobojskog kantona za period 01.01.-31.12.2022. godine, a potom i Izvještaj o radu Vlade Zeničko-dobojskog kantona za period 01.01.-31.12.2023. godine.

U konačnici rada, u okviru posljednje tačke dnevnog reda Skupština Zeničko-dobojskog kantona prihvatila je Izvještaj o radu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove za period januar-decembar 2023. godine.

The post Saopćenje sa 24. sjednice Skupštine ZDK appeared first on zenicainfo.ba.

zenicainfo.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU