11.1 C
Sarajevo
Subota, 25 rujna, 2021

Saradnja BiH i Crne Gore u traženju nestalih osoba

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine utvrdilo je danas na sjednici Prijedlog protokola o saradnji Vijeća ministara BiH i Vlade Crne Gore u traženju nestalih osoba i za potpisnika u ime BiH predložilo ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Protokolom se uređuju međusobni odnosi, obaveze i način zajedničkog rada Bosne i Hercegovine i Crne Gore u traženju osoba koje su nestale u oružanom sukobu na prostoru bivše SFRJ u periodu od 30. 4. 1991. do 14. 2. 1996. godine, a na teritoriji država potpisnica Protokola.

Države potpisnice će bez odgađanja razmijeniti raspoložive informacije i dokumentacije od značaja za rješavanje slučajeva nestalih osoba, a posebno u vezi sa utvrđivanjem postojanja grobnih mjesta, procesom ekshumacije i identifikacije posmrtnih ostataka nestalih osoba.

Bit će uspostavljena saradnja radi olakšavanja i ubrzanja postupka primopredaje i identifikacije te obezbjeđivanja dokumentacije i snošenja troškova prijevoza posmrtnih ostataka nestalih osoba, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

(FENA) J.Č.


0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima