Proces zaštite sarajevskih ćevapa kao autohtonog domaćeg proizvoda je završen, potvrdio je Grad Sarajevo.
Ovaj proces je pokrenut 2022. godine.
Prošle godine gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić je održala sastanak sa direktorom Agencije za sigurnost hrane BiH Džemilom Hajrićem kako bi sarajevski ćevapi bili brendirani kao autohtoni domaći proizvod.
“Zadovoljna sam dosadašnjim aktivnostima koje smo preduzeli za vrijeme mog mandata. Grad je premašio očekivanja. Niko prije nije radio u tom smjeru”, izjavila je Karić tada.
Nakon završetka procedure, Karić se obratila putem Facebooka.
“S radošću vam saopćavam da je završena procedura zaštite sarajevskih ćevapa kao autohtonog domaćeg proizvoda. Grad Sarajevo je pokrenuo ovaj proces još 2022. godine, a sada je, u saradnji sa sarajevskim ćevabdžijama i Agencijom za sigurnost hrane BiH, završena”, rekla je gradonačelnica Sarajeva.
Također je zahvalila direktoru Agencije za sigurnost hrane Džemilu Hajriću i sarajevskim ćevabdžijama koji su podržali ovu inicijativu.
Povodom ovog događaja, sutra (14. augusta) će biti održana konferencija za medije u 10:00 sati u svečanom salonu Vijećnice na kojoj će biti predstavljeni detalji.
Objava Sarajevski ćevapi i zvanično zaštićeni kao autohtoni domaći proizvod prvi put se pojavila na Sarajevska sehara.
Izvor: ( sarajevskasehara.com / TNTPortal.ba )