Sarajlije, potvrdite prijavu vakcinacije

Masovna imunizacija protiv koronavirusa građana u Kantonu Sarajevo kreće sutra u Olimpijskoj dvorani Zetra, kada će početi vakcinacija osoba starijih od 75 godina. Tokom procesa imunizacije vršiće se elektronsko praćenje pacijenta. U dvoranu se ulazi izričito uz elektronsku uputnicu i najavu ljekara porodične medicine.

U toku jučerašnjeg dana medicinski timovi domova zdravlja i Zavoda za javno zdravstvo KS-a završili su simulaciju procesa imunizacije protiv koronavirusa. Osoba starijih od 75 godina u KS-u ima 28.000, od toga se 7.500 prijavilo za vakcinaciju putem aplikacije. Jedna od doktorica koja će biti u timu za imunizaciju u Zetri iz Zavoda za javno zdravstvo KS-a, epidemiologinja dr. Emina Kurtagić-Pepić kaže za Oslobođenje da će biti 10 mobilnih timova za vakcinaciju.

image

Ono što je veoma bitno u procesu masovne imunizacije protiv koronavirusa u Kantonu Sarajevo, a na šta apeluju iz JU Dom zdravlja, jeste da svi oni koji u informatičkim okolnostima mogu da se putem aplikacije prijave da žele da se vakcinišu protiv koronavirusa, to urade u ovih nekoliko dana. Na Viber aplikaciju Zavoda za javno zdravstvo KS-a treba još jednom potvrditi da se želite vakcinisati.

ALTERNATIVNA VARIJANTA

– S obzirom na to da veliki broj starijih od 75 godina manje koristi informatički sistem, napravili smo alternativne varijante. Zavod zdravstvenog osiguranja KS-a dostaviće svim domovima zdravlja, a devet ih je u sastavu Javne ustanove, spiskove starijih od 75, gdje ćemo, kao rezervni plan, iz call-centra pozivati ih i anketirati da li žele da se imuniziraju. Ukoliko žele, onda će naše stručne ekipe u call-centrima da ispune aplikaciju. Ovo nam je vrlo bitno, da imamo jedinstvenu bazu podataka, kaže za Oslobođenje Arman Šarkić iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS-a.
Važno je da oni koji su se prijavili putem aplikacije ponovnom aktivacijom potvrde da će doći na vakcinisanje. Softver-kompanija MediT svima je poslala Viber poruku za termin vakcinacije, koju treba samo potvrditi.

Nakon vakcinacije prve kategorije, starijih od 75 godina, slijedi imunizacija onkoloških pacijenata te pacijenata sa transplantacijom.

U masovnoj imunizaciji protiv koronavirusa, u dvorani Zetra je za svaku osobu određen tačan termin, odnosno minutaža vakcinacije

– Svaki tim imaće jednog doktora, IT inžinjera i medicinskog tehničara. Iz Zavoda će biti tri tima za imunizaciju. Vakcinacija će se vršiti u boksovima, nakon pojedinačne obrade pacijenta, slijedi davanje vakcine, uzimanje anamnezičkih podataka, za 15 minuta i onda 15-minutna opservacija pacijenta nakon primljene vakcine. Na alergičare ćemo morati malo više obratiti pažnju, objašnjava dr. Emina Kurtagić-Pepić iz Zavoda za javno zdravstvo KS-a, dodajući da je za svaku osobu određen tačan termin, odnosno minutaža vakcinacije.

Ministar zdravstva KS-a dr. Haris Vranić kazao je jučer tokom obilaska dvorane Zetra da se, nakon što se osoba vakciniše, u karton upisuje vrsta vakcine koju je primila, vrijeme i lokacija te broj vakcine. Sve to ide na server. Kada se obavi revakcinacija, svaka osoba će dobiti barcode koji garantuje da je proces vakcinacije u potpunosti završen.

– Taj barcode će služiti, primjera radi, kada putujete, kao što sada kažu – Covid pasoši. On će biti provjerljiv na svakom graničnom prijelazu, jer je uvezan s našim sistemom u Zavodu za javno zdravstvo. Moći će se provjeriti da li je barcode vjerodostojan ili je lažan, pojasnio je Vranić.

Kanton Sarajevo trenutno ima vakcine proizvođača AstraZeneca (10.000) i kineskog Sinovaca (oko 3.000).

STARAČKI DOMOVI

U slučaju lošijih vremenskih prilika osigurani su prijemni punktovi unutar dvorane Zetra, uz poštivanje svih epidemioloških mjera, tako da građani neće čekati vani.
U glavnom gradu se završava imunizacija korisnika i osoblja domova za stare i iznemogle osobe. Deset timova domova zdravlja je vršilo imunizaciju prema spiskovima i tom prilikom utrošeno je 740 doza vakcina.

Oslobodjenje portal


 

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU