21.6 C
Sarajevo
Petak, 1 srpnja, 2022

  Šarović: Hitno usvojiti zakon o električnoj energiji i spriječiti daljnje štete

  Zakon o električnoj energiji i gasu BiH, koje je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u proceduru uputilo još prije dvije godine, potrebno je hitno usvojiti i time spriječiti daljnje štete koje trpi energetski sektor, ali i svi građani, rečeno je na današnjem sastanku ministara vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića i direktorice misije USAID-a u BiH Nancy J. Eslick.

  Zakon o električnoj energiji i gasu je odavno pripremljen i u potpunosti usklađen sa evropskim standardima, a svoju saglasnost dali su Energetska zajednica i Evropska komisija.

  – Previše vremena gubimo i previše štete trpimo čekajući usaglašavanje entiteta. Vlada RS je nedavno dala svoje pozitivno mišljenje, ali sada čekamo FBiH koja je negativno mišljenje dala još 2017. i od tada je cijeli proces zakočen – istakao je Šarović.

  Dodao je da je, osim mogućnosti novih sankcija Energetske zajednice, taj zakon važan i zbog toga što je postojeći Zakon o električnoj energiji iz 2002. zastario i kao takav predstavlja prepreku razvoju energetskog sektora.

  – Osim toga, ostajemo bez značajnih sredstava koja su namijenjena BiH kroz različite projekte. Moja procjena je da BiH neusvajanjem zakonodavstva u oblasti električne energije i gasa gubi nekoliko desetina miliona eura rekao je Šarović.

  Na sastanku je dogovoreno da USAID u narednom periodu aktivno radi na pružanju podrške u usaglašavanju zakona sa entitetskim vladama kako bi bio nastavljen čitav proces, a time i unaprijeđena konkrentnost tog sektora i ispunjene preuzete obaveze prema Energetskoj zajednici.

  Iz USAID-a su najavili da će fokus svoga rada u narednom periodu usmjeriti na daljnji razvoj sektora prirodnog gasa, energetske efikasnosti, kao i na stvaranje tržišta električne energije.

  Posebna pažnja u narednom periodu bit će usmjerena i na podršku investiranju u sektor energetike, kroz unapređenje i pojednostavljenje izdavanja potrebnih dozvola jer, kako je zaključeno, energetski sektor ima sve potencijale i mogućnosti da bude najzdraviji dio ekonomije BiH, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  Alem Sinanović
  Alem Sinanovićhttps://tntportal.ba
  Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
  MOŽDA VAS ZANIMA
  DRUGI UPRAVO ČITAJU