2 C
Sarajevo
Četvrtak, 2 prosinca, 2021
Još

  Šarović – Nedera: Ubrzati reforme i cjelokupni napredak

  ()

  Reforme u Bosni i Hercegovini provode se u brojnim oblastima, ali njihova puna implementacija mora i može ići mnogo brže, rečeno je danas na sastanku ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića sa rezidentnom predstavnicom UNDP-a u Bosni i Hercegovini Stelianom Nedera.

  Na sastanku je istaknuto da su za Bosnu i Hercegovinu važna dva pravca – evropske integracije i ispunjenje Ciljeva održivog razvoja UN-a, ali da kompletan napredak mora biti značajno ubrzan.

  – Trenutno u Ministarstvu imamo spremnih deset kvalitetnih reformskih zakona koji, iako detaljno pripremljeni, dugo čekaju usvajanje samo zbog nesposobnosti postizanja konsenzusa svih struktura vlasti. To nas koči, i zbog toga nas nažalost pretiču mnoge zemlje u okruženju – istakao je Šarović.

  Rezidentna predstavnica UNDP-a, također, je navela da će ta organizacija dodatno raditi na ubrzanju započetih aktivnosti i širenju oblasti rada.

  Jedan od najznačajnijih projekata UNDP-a u BiH trenutno je projekt „Zeleni ekonomski razvoj“ čiji je cilj stvaranje samoodrživog sistema energetske efiksnosti uz ostvarenje novčanih ušteda, reinvestiranje ušteđenih sredstava i zapošljavanje domaće radne snage, što doprinosi razvoju tržišta i povećanju privrednog napretka.

  Ističući da je taj projekt višestruko koristan, Šarović je naglasio da je prosječna potrošnja energije u javnim objektima u BiH tri puta veća od prosjeka Evropske unije.

  Šarović je izrazio spremnost za daljnji rad i saradnju sa UNDP-om, uz zahvalnost na privrženosti koju ta misija u kontinuitetu pokazuju prema BiH kroz brojne projekte u sektoru ekonomije, poljoprivrede, energetike, vodnih resursa, turizma i zaštite okoline, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

  (FENA)


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO