10.6 C
Sarajevo
Srijeda, 22 rujna, 2021

SAVEZ IZVIĐAČA GRADA ZENICA: Porodični dan – Staza zdravlja na Smetovima (FOTO)

U nedjelju, 16.06., oko 300 učesnika, djece i mladih grada Zenice su imali nesvakidašnju priliku da u organizaciji Saveza Izviđača grada Zenice učestvuju na aktivnosti Porodični dan i prođu Stazu zdravlja sačinjenu od 5 punktova realiziranu na Zeničkom izletištu Smetovi.

Staza zdravlja je projekat koji se realizuje u sklopu projekta Smanjenja faktora zdravstvenih rizika u Bosni i Hercegovini koji realizuje Federalno ministarstva zdravstva i finansira Švicarska agencija za razvoj, a ima za cilj promovisati prevenciju bolesti i promociju zdravlja za faktore rizika fizička aktivnost i zdrava ishrana.

U sklopu ove velike aktivnosti projekta, Porodični dan – Staza zdravlja, Savez Izviđača grada Zenice je ukazao na značaj fizičke aktivnosti i zdrave ishrane po očuvanje cjelokupnog zdravlja preko prelaska Staze zdravlja na Zeničkom izletištu koju je sačinjavalo 5 punktova. Na punktovima Staze zdravlja učesnici su radili mjerenje vitalnih parametara i šećera u krvi s’ ciljem ranog prepoznavanja i otkrivanja riziko faktora za zdravlje, potom su imali treninge ragbija, odbojke i joge, predavanje o značaju planinarenja i opasnostima u planini, te izviđačke aktivnosti spretnosti i solidarnosti.

Od sudionika tu su bili predstavnici ispred Saveza Izviđača grada Zenice, potom predstavnici ispred sportsko – rekreativnih udruženja Ragbi kluba Čelik i Ženskog odbojkaškog kluba Čelik, predstavnici ispred Udruženja djece i mladih oboljelih od šećerne bolesti, predstavnice Joge u Zenici i predstavnici ispred Gorske službe spašavanja – stanica Zenica.

Program aktivnosti Staze zdravlja – Porodičnog dana je okončan uz prigodni zdravi ručak i voćni sok cijeđen i pravljen na Smetovima. Ovom prigodnom aktivnošću smo izuzev promocije fizičke aktivnosti promovisali i značaj socijalizacije u krugu prijatelja i porodice što bitno doprinosi cjelokupnom zdravlju ljudi.

Podsjećamo da je ovo finalna aktivnosti projekta Staze zdravlja koja se organizira ispred Saveza Izviđača grada Zenice čija je realizacija otpočela od Aprila i traje sve do kraja Juna ove godine.

- Oglašavanje - savez izviđača grada zenica: porodični dan – staza zdravlja na smetovima (foto)

 

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima