5 C
Sarajevo
Nedjelja, 27 studenoga, 2022

SAVEZ IZVIĐAČA GRADA ZENICA: Porodični dan – Staza zdravlja na Smetovima (FOTO)

U nedjelju, 16.06., oko 300 učesnika, djece i mladih grada Zenice su imali nesvakidašnju priliku da u organizaciji Saveza Izviđača grada Zenice učestvuju na aktivnosti Porodični dan i prođu Stazu zdravlja sačinjenu od 5 punktova realiziranu na Zeničkom izletištu Smetovi.

Staza zdravlja je projekat koji se realizuje u sklopu projekta Smanjenja faktora zdravstvenih rizika u Bosni i Hercegovini koji realizuje Federalno ministarstva zdravstva i finansira Švicarska agencija za razvoj, a ima za cilj promovisati prevenciju bolesti i promociju zdravlja za faktore rizika fizička aktivnost i zdrava ishrana.

U sklopu ove velike aktivnosti projekta, Porodični dan – Staza zdravlja, Savez Izviđača grada Zenice je ukazao na značaj fizičke aktivnosti i zdrave ishrane po očuvanje cjelokupnog zdravlja preko prelaska Staze zdravlja na Zeničkom izletištu koju je sačinjavalo 5 punktova. Na punktovima Staze zdravlja učesnici su radili mjerenje vitalnih parametara i šećera u krvi s’ ciljem ranog prepoznavanja i otkrivanja riziko faktora za zdravlje, potom su imali treninge ragbija, odbojke i joge, predavanje o značaju planinarenja i opasnostima u planini, te izviđačke aktivnosti spretnosti i solidarnosti.

  Bravo Karla Kustura! Travničanka osvojila Premijer ligu BiH u biciklizmu

Od sudionika tu su bili predstavnici ispred Saveza Izviđača grada Zenice, potom predstavnici ispred sportsko – rekreativnih udruženja Ragbi kluba Čelik i Ženskog odbojkaškog kluba Čelik, predstavnici ispred Udruženja djece i mladih oboljelih od šećerne bolesti, predstavnice Joge u Zenici i predstavnici ispred Gorske službe spašavanja – stanica Zenica.

Program aktivnosti Staze zdravlja – Porodičnog dana je okončan uz prigodni zdravi ručak i voćni sok cijeđen i pravljen na Smetovima. Ovom prigodnom aktivnošću smo izuzev promocije fizičke aktivnosti promovisali i značaj socijalizacije u krugu prijatelja i porodice što bitno doprinosi cjelokupnom zdravlju ljudi.

Podsjećamo da je ovo finalna aktivnosti projekta Staze zdravlja koja se organizira ispred Saveza Izviđača grada Zenice čija je realizacija otpočela od Aprila i traje sve do kraja Juna ove godine.

 

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU