Savez penzionera FBiH zadovoljan što će novi penzioneri povećanjem boda imati veću penziju

Predsjednik Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera Federacije BiH Redžo Mehić izrazio je zadovoljstvo što je Vlada Federacije BiH dala saglasnost Federalnom zavodu Penzijsko-invalidskog osiguranja za usklađivanje vrijednosti općeg boda za ovu godinu u iznosu od 4,8 posto.

– Dosadašnji je bio 15,60 KM, tako će za ovu godinu vrijednost općeg boda iznositi 16,35 KM i on se odnosi samo na nove penzionere koji ove godine idu u penziju , a na osnovu istog i broja bodova obračunavat će im se penzija. Konkretno ako je osoba koja ispunjava uslove za penziju prikupila 40 bodova u toku radnog vijeka isti će biti pomnožen sa 16,35 KM i dobiti iznos penzije od 654 KM.– rekao je za Fenu Mehić.

Podsjeća da se vrijednost općeg boda usklađuje svake godine 15. aprila prema procentu porasta prosječne bruto plaće u FBiH u prethodnoj godini.

– Zato penzije ostvarene u toku ove godine neće biti redovno usklađivane – dodao je Mehić.

Savez udruženja penzionera FBiH sugeriše uposlenicima budućim penzionerima da se izbore za što veći broj bodova i podsjeća da će uposlenik za godinu rada imati jedan bod pod uslovom da mu je plaća u toj godini bila u visini prosječne plaće u FBiH.

(FENA) E. F.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU