SAVJETI SPECIJALITA Ljekari otkrili tajnu kako da se što bolje zaštitite od virusa

Sigurno ste se makar nekad zapitali kako to da su ljekari okruženi ljudima koji imaju grip, prehladu ili nešto slično, a toliko rijetko su i sami bolesni.

Nekoliko specijalista je dalo odgovor na ovo pitanje.

„Kada imam prehladu ili grip ne idem na posao. Svi imamo odgovornost jedni prema drugima, a kada bolesni radimo dovodimo druge ljude u opasnost da se razbole“, rekao je dr Ričard Martinelo, profesor zaraznih bolesti i pedijatrije sa univerziteta „Jejl“ za „HuffPost“.

Budući da se grip i prehlada šire putem respiratornih kapljica, kada ste bolesni najbolje je da ostanete kod kuće, kako biste smanjili rizik od prenosa.

Ne preskaču vakcinaciju

„Preskakanje ili odlaganje vakcine protiv sezonskog gripa može vas dovesti u opasnost da se stvarno razbolite“, kaže dr Mari-Luiz Landri, profesor laboratorijske medicine na univerzitetu „Jejl“.

„Više puta sam dobila grip i svaki put sam bila jako bolesna. Otkako primam vakcinu, samo sam jednom dobila grip i bio je mnogo blaži“,  rekla je.

Redovno peru ruke

Loša higijena pranja ruku može biti uzrok za dobijanje gripa ili prehlade. Ruke treba prati često.

„Kada nam se ruke nakon dodirivanja površine na kojoj je virus kontaminiraju, možemo se razboljeti ukoliko poslije dodirnemo oči ili nos“,  objašnjava doktor Martinelo.

Ukoliko ste u pokretu i nemate pristup sapunu i vodi, možete privremeno koristiti sredstvo za dezinfekciju ruku na bazi alkohola.

Dovoljno odmaraju

Važno je dovoljno odmarati dok ste bolesni. Često pokušavamo i tada da slijedimo svoj užurbani ritam, bez obzira na to kako se osećamo, a to može negativno uticati na zdravlje. Dobra vijest je da i san može pomoći da se brže oporavite od prehlade ili gripa, jer simptomi mogu trajati i do dvije nedjelje.

„Nedovoljno spavanja povezano je s povećanom upalom i oslabljenim imunološkim odgovorom, što može produžiti vrijeme potrebno za oporavak od bolesti“,  kaže profesor medicine sa Harvardske medicinske škole, Metju Viver.

BONUS VIDEO

SAVJETI SPECIJALITA Ljekari otkrili tajnu kako da se što bolje zaštitite od virusa appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU