Savjeti uz koje će vam rezervoar goriva duže trajati

Stručnjaci su naveli nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da poboljšate ekonomičnost automobila i koji će vam pomoći da rezervoar goriva duže trajati.

Pripazite na brzinu

– Slijedite ograničenje brzine i uštedićete puno na gorivu – savjetuje Vejn Gerdes, osnivač CleanMPG. Ako vozite prebrzo, prije ćete morati ići do benzinske pumpe i sipati gorivo.

– Potrošnja goriva dostiže vrhunac pri brzini od oko 80 km/h na većini automobila, a zatim opada kako se brzina povećava – kazala je Elen Edmonds. Ona dodaje da smanjenje brzine za 10-15 km/h može povećati uštedu goriva za čak 14%.

Nemojte voziti kada ne trebate

Vejn Gerdes kaže da je moto po kojem treba živjeti da ne vozite kada to nije potrebno. On takođe predlaže i češće šetanje i vožnju javnim prijevozom ako živite u gradu koji ima tu opciju.

– Najbolji način da smanjite potrošnju goriva jeste da vozite manje – kaže on i dodaje da možete pokušati pronaći nekoga s kim možete dijeliti vožnju.

Planirajte unaprijed

Malo unaprijed planiranje može puno pomoći kada je u pitanju ušteda goriva. To podrazumijeva da unaprijed pogledate rutu kojom ćete se voziti.

– Izbjegavajte vrijeme najveće gužve. Kombinujte zadatke – obavite više zadataka tokom jedne vožnje, uključujući bankarstvo, trgovinu itd – navodi Edmonds.

Prazan hod

Primamljivo je držati automobil uključen kada se ne krećete, posebno zimi, ali Edmonds savjetuje da to ne radite.

– Automobilski motor troši jednu četvrtinu do pola galona goriva na sat u praznom hodu, ali toplom motoru treba samo oko 10 sekundi goriva da se ponovo pokrene – rekla je Edmonds navodeći da isključite motor ako ćete biti zaustavljeni na duže od minute.

Obratite pažnju na ubrzanje i usporavanje

Oni navode da prebrzo ubrzavanje brže troši gorivo. Gerdes je primijetio da je uglađena vožnja i lagano ubrzavanje i usporavanje bolje i za vaše gume, piše Haf post.

– Kad naglo ubrzavate i kočite, to djeluje i na gume, ali ako ste nježni, gume će trajati mnogo duže – navodi on.

BONUS VIDEO:

Savjeti uz koje će vam rezervoar goriva duže trajati appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU