2 C
Sarajevo
Subota, 4 veljače, 2023

SAZNAJTE ŠTA DAN ROĐENJA GOVORI O VAMA Prema vjerovanjima ovo određuje vašu sudbinu

Ponedjeljak

Ponedjeljak je prvi dan u nedjelji i smatra se ujedno i najsrećnijim. Kaže se da će dete koje se rodi u ponedjeljak imati dug i uspješan život.

Kako tada počinje nova nedjelja, ovaj dan je idealan za otpočinjanje poslova svih vrsta. Hrišćani veruju da je Bog počeo stvaranje svijeta u ponedjeljak, pa je zato dobro da i čovjek započne kakav značajan poduhvat upravo tog dana.

Utorak

Drugi dan u nedjelji smatra se najnesrećnijim danom, pa i ljudi rođeni tada neće imati lak život. U utorak, kaže predanje, čak “i vukovi čuvaju krzno”. Na ovaj dan ne valja otpočinjati nikakav rad, jer je baksuzan, pa će i posao ići po zlu i neće se dobro završiti.

Jedna narodna izreka kaže: “Od svega me majka sačuvala sem od žice devetog utorka”. Ovo upravo oslikava koliko je utorak negativan u srpskom narodnom vjerovanju. U prilog ovome govore i “posebni” utorci zabilježeni u narodnom kalendaru – Deveti utorak, Pasiji utorak, Crni utorak.

Srijeda

Posebno mnogostruko značenje ima srijeda. Ovog dana se mogu otpočinjati poslovi i kretati na put. Vjeruje se da će bebe rođene ovog dana biti napredne i zdrave. Dijete koje prohoda u srijedu biće srećno i bogato.

U nekim krajevima Srbije, ovaj dan se zamišlja kao svetica, pa se može čuti da je došla “Sveta Srijeda” koja je naročito naklonjena bolesnicima i onima koji pate.

Četvrtak

Za četvrtak se kaže da je srećan dan. U narodu postoji ova izreka: “Svi su dani dobri, a četvrtak ponajbolji.” Veoma je dobro, kaže vjerovanje, da se dete rodi na ovako srećan dan jer će onda ono i u životu biti srećno i uspešno.

  7 popularnih turističkih lokacija koje je svijet izgubio u posljednjih nekoliko godina

Ovog dana su u prošlosti počinjali radovi na njivama, a valjalo se ići i u prošnju devojke. Kako se u prehrišćansko doba četvrtak slavio kao dan plodnosti, i danas se vjeruje da poslovi u polju, ali i sklapanje bračne zajednice treba da se dogodi baš u četvrtak.

Petak

Petak je, prema narodnom vjerovanju, jedan od nesrećnih dana. Kaže se: “U petak svakom poslu rđav početak.” Osim ovoga, u nekim krajevima Srbije, smatra se da je ovaj dan “nečist” i pogodan da se dođe u dodir sa “demonskim silama”. Zato se i kaže, kada nekome loše ide u životu, da mu je došao “crni petak”.

Zbog ovoga petkom ne treba počinjati nikakav posao jer će ga pratiti maler. Ovog dana mnogi ne smeju da krenu na put jer se boje nesreće. I dijete rođeno u petak, veruje se u našem narodu, neće imati sreće u životu.

Subota

Subota je dan posvećena mrtvima. Tada se izlazi na groblje, prave daće i pale svijeće. Na ovaj dan čovek treba da bude oprezan da mu se ne desi kakvo zlo.

Vjerovanje kaže da će dete rođeno u subotu biti neobično, ali upravo zato i imuno na “zla bića”. Kaže se da, rođeni na ovaj dan imaju sposobnost da nauče nemušti jezik i da tako razgovaraju sa životinjama. Za ovakvo dijete se veruje da je vidovito i da može da vidi i što drugi ne mogu.

  Italijanski gradonačelnici bijesni na svoje građane, neki i psuju, tjeraju ljude sa plaže: Neodgovorno, ovo nije film! (VIDEO)

U Pomoravlju se dete rođeno u subotu naziva “subotan”, a u drugim krajevima “subotnjak”. Takvom djetetu “nikakva ala ne može naškoditi” jer ga štiti dan rođenja. U mnogim vjerovanjima se pominja da upravo deca rođena u subotu imaju sposobnost da otkriju zakopana blaga i postanu bogati i uspješni ljudi.

Nedjelja

Nedelja je dan odmora. Bog je, prema hrišćanskom vjerovanju, šest dana stvarao svijet i onda je sedmog – u nedjelju, sjeo da se odmori i uživa u plodovima svog rada. Zbog toga i u narodu postoje mnoga verovanja vezana za ovaj dan, a koja se odnose na odmor i provođenje vremena sa porodicom.

Nedelju su stari zamišljali kao žensko biće – Svetu nedjelju. Čovjek rođen u nedelju biće izuzetno srećno, veruje se, i živjeće “gospodski” tj. često će se i mnogo odmarati (svaki dan će mu biti kao nedelja). Za srećnog čovjeka se kaže: “Majka ga rodila u bijelu nedjelju.”

BONUS VIDEO:

SAZNAJTE ŠTA DAN ROĐENJA GOVORI O VAMA Prema vjerovanjima ovo određuje vašu sudbinu appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU