SBF 2020 Online Sessions: “Održivost bh. ekonomije u kriznim vremenima“

Sarajevo Business Forum (SBF) priprema dokument sa smjernicama za prevazilaženje krize u BiH

Svjetska pandemija virusa COVID-19 je početkom marta 2020. godine počela značajno uticati na privredna kretanja u Bosni i Hercegovini i svijetu, što je kao posljedicu imalo značajno smanjenje svih privrednih aktivnosti u našoj državi. Kriza uzrokovana Covid-19 ima teške posljedice za cjelokupnu ekonomiju u svim državama Zapadnog Balkana, a sve zemlje trebaju iskoristiti raspoložive opcije za snalaženje u krizi.

„Opredijeljenost razvoju bh. privrede, ekonomije i društva u kriznim vremenima za našu državu želimo iskazati kroz realizaciju interaktivnih online sesija na platformi najveće međunarodne investicijske konferencije u regionu – Sarajevo Business Forum.“ – kazao je Amer Bukvić, predsjednik Uprave Bosna Bank International (BBI) d.d. Sarajevo i idejni tvorac i organizator Sarajevo Business Foruma.Koncept je zamišljen tako da se kroz nekoliko tematskih SBF online sesija organizujediskusiju sa vodećim ekspertima, tretirajući posebne industrije i njihovu održivost u kriznim vremenima.

„Identifikovali smo tri ključne industrije kojima trebamo posvetiti pažnju – to su poljoprivreda i proizvodnja hrane, energija i farmaceutika, odnosno proizvodnja lijekova. Želimo postaviti prava pitanja i pokušati ponuditi odgovore i rješenja kako da u ovim životno važnim industrijama proizvodimo dovoljno za potrebe stanovništva BiH“, dodao je Bukvić, te istakao kako je cilj razmjene ideja i diskusija eksperata iz ovih oblasti da rezultira dokumentom koji će u formi prijedloga biti dostavljen vlastima u BiH kao smjernice stručnjaka za prevazilaženje ekonomske krize.

Potrebno je napraviti brze promjene i pokrenuti inicijative koje trebaju biti usklađene sa strateškim pravcem i razvojnim ciljevima države BiH, a ujedno je potrebno razmisliti i kako postaviti novi pravac za otporniji održivi ekonomski razvoj.

„Otpornost, samopouzdanje, inkluzivnost, konkurentnost i otvorenost – samo su neki od ključnih principa koji bi trebalo da definišu novu ekonomsku viziju i razvojni model.Naši ekonomski eksperti zajedno sa Bosancima i Hercegovcima iz cijelog svijeta, kao i domaćim stručnjacima, intenzivno rade na izradi dokumenta koji će sadržavati smjernice za prevazilaženje ekonomske krize uzrokovane pandemijom.“ – zaključio je Bukvić kazavši i to kako je sada više nego ikad potrebno raditi na promjeni svijesti potrošačkih navika građana u BiH i istaći značaj kupovine i korištenja domaćih proizvoda i usluga, gdje god je to moguće.

Inače, 11. Sarajevo Business Forum koji je trebao biti održan u aprilu ove godine pomjeren je na jesen, a organizatori su odlučili da u međuvremenu održe online panele koji ćeokupiti vodeće domaće stručnjake iz raznih oblasti koji će dati smjernice za razvoj domaće privrede u ovim uslovima.Pored učešća stručnjaka u BiH, planirano je da se organizuje i panel na temu regionalnog povezivanja „Jedan region – jedna ekonomija“, što je u biti i ideja vodilja prethodnih Sarajevo Business Foruma, na kojem će se okupiti regionalni eksperti i dati smjernice kako se region u ovoj situaciji treba povezati ekonomski i zajedničkim snagama prebroditi krizu.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU