SBF panel: Iskoristiti poljoprivredni potencijal i povećati domaću proizvodnju

Četvrti u nizu online panela o održivosti bh. ekonomije u kriznim vremenima

Organizator Sarajevo Business Foruma (SBF) – Bosna Bank International (BBI) održala je četvrti u nizu online panela o održivosti bh. ekonomije u kriznim vremenima o temi “Jačanje kapaciteta poljoprivrede i prehrambenog sektora u Bosni i Hercegovini”.

Panelisti su bili ključni ljudi iz prehrambene industrije BiH: predsjednik Uprave AS Holdinga Rusmir Hrvić, predsjednik Studen Holdinga Ilija Studen i generalni direktor Zeraa Agriculture Investment Benjamin Vukotić.

Panelisti su, između ostalog, diskutovali o tome kako BiH može smanjiti deficit od dvije milijarde KM uvoza hrane u BiH, šta trebamo uraditi da iskoristimo poljoprivredne potencijale širom države, koje su aktivnosti prioritetne kako bi povećali domaću proizvodnju i većom potrošnjom domaćih proizvoda zamijenili uvoz, kakvu ulogu u svemu tome trebaju imati javne institucije, privatne kompanije, mala i srednja preduzeća, a šta trebaju raditi javni i privatni mediji i sami građani i slično.

Hrvić je rekao da bi svaka država trebala proizvesti onu količinu hrane koja se konzumira unutar njenih granica, kao i da je potrebno je napraviti preraspodjelu proizvoda koji se realno mogu proizvoditi u našoj zemlji.

  • Na primjer, mi ne možemo proizvesti kafu, ali možemo proizvesti dovoljne količine vode čak i za izvoz; zatim meso, nelogično je da BiH uvozi meso, moramo razviti stočarstvo da izvozimo meso. Potrebna je dodatna podjela da se vidi gdje možemo biti konkurenti, a gdje ne, što je preduslov za daljnje korake – dodao je Hrvić.

Studen je istakao da u BiH treba prvo utvrditi koja je to strateška industrija, koja je to industrija koja se treba razvijati, a koja je to industrija kojoj država treba pomoći.

  • Mi u Studen Holdingu prije 17 godina tražili smo da se investira u proizvodnju ulja na ovom području, gdje je klima za poljoprivredu dobra. U Brčkom je postojala stara fabrika koja nije radila – Bimal – kroz proces privatizacije i obnove pokrenuli smo proizvodnju. Međutim, niko u državi nije vodio računa o tome da li imamo dovoljno sirovina za proizvodnju. I dok se Hrvatska i Srbija brinu o svojim proizvođačima, kod nas to nije slučaj. Rješenje smo našli kroz sirovinsku bazu regije, ali smatram da i mi u BiH možemo pokrenuti proizvodnju uljarica i imati vlastite resurse – naveo je Studen.

Vukotić je naglasio da je poljoprivreda dugoročan proces u kojem za postizanje rezultata treba i do 10 godina ulaganja, te da je važno raditi na razvijanju zadružne proizvodnje i podizanja saradnje sa kooperantima na viši nivo.

  • Neophodna je stvarna strategija podržana stimuliranjem države, proizvođača i bankarskog sektora. Iako je BiH mala država, 50 posto obradivih površina nisu zasijane – pojasnio je Vukotić.

Panelisti su zaključili da je za jačanje kapaciteta poljoprivredne proizvodnje neophodna jasna strategija države koja će definisati koje su to ključni i strateški proizvodi za našu zemlju.

Također, sve interesne grupe u ovoj oblasti trebale bi intenzivno raditi na povećanju postojećih proizvodnih kapaciteta, pokretanju primarne proizvodnje i osposobljavanju otkupnih stanica za male proizvođače, saopćeno je iz BBI banke.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU