25 C
Sarajevo
Utorak, 28 lipnja, 2022

  SBK / Komšije, otkrijte lokacije grobnica i olakšajte bol porodicama

  U organizaciji Savjetodavnog odbora Instituta za nestale osobe BiH i uz podršku UNDP-a danas je u Vitezu održan Okrugli sto na temu „Postignuća i prioriteti u procesu traženja nestalih osoba“.

  Cilj Okruglog stola je porodicama nestalih osoba prezentirati dosadašnje rezultate u procesu traženja nestalih osoba kao i prioritete na kojima će se raditi u narednom periodu te odgovoriti na sva pitanja koja se tiču procesa potrage za njihovim najmilijim.

  Između ostalog, danas je prezentiran i izvještaj o radu Instituta za nestale osobe BiH u ovoj godini. Tako je rečeno da je u ovoj godini izvršena 91 ekshumacija, ekshumirani su posmrtni ostaci najmanje 84 žrtve, urađeno je 314 reekshumacija prilikom kojih je reekshumirano 320 tijela, a identifikovane su 223 osobe što je više za 50 posto u odnosu na cijelu 2018. godinu.

  Informacije i iskustva međusobno su danas razmijenili članovi Savjetodavnog odbora Instituta za nestale osobe BiH, istražitelji Instituta te šefovi sektora ali i predstavnici Tužilaštva BiH, SIPA-e, Tužilaštva Srednjobosanskog kantona, MUP-a SBK, predstavnici udruženja porodica nestalih osoba kao i predstavnici Međunarodnog komiteta Crvenog krsta/križa, Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), Međunarodne komisije za nestale (ICMP) te Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

  Učesnici Okruglog stola su kazali da je najveći problem u potrazi za 7.200 osoba koje se još uvijek vode kao nestale zapravo manjak kvalitetnih informacija o lokacijama grobnica.
  Pojašnjeno je kako se čini sve što je moguće kako bi se riješio ovaj problem. Iz MKCK-a su kazali, između ostalog, kako po zahtjevu Instituta i njihovom zahtjevu, američke vlasti pretražuju satelitske snimke u potrazi za lokacijama masovnih grobnica. Također se pretražuju i međunarodni arhivi sa istim ciljem. Međutim, istražioci nemaju pristup arhivima u susjednim zemljama, Hrvatskoj i Srbiji.

  Navedeno je da ipak najveći problem predstavljaju svjedoci koji znaju gdje se nalaze masovne grobnice ali o tome ne žele govoriti. Na današnjem skupu porodice su zatražile od nadležnih institucija da počnu da rade na kažnjavanju onih kojiskrivaju takve informacije. Istovremeno, apelovano je na sve one koji znaju gdje se nalaze grobnice da olakšaju bol porodicama.

  -Pozivamo komšije i sve one koji znaju, jer sve se zna, da konačno progovore, da pomognemo jedni drugima, da olakšamo bol jedni drugima i zaključimo ovo pitanje- kazao je Marko Jurišić, predsjedavajući Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH.
  Nakon diskusije usvojeno je još nekoliko zaključaka. Između ostalog, porodice istakle su da pitanje traženja nestalih osoba mora prerasti u iz humanog u državno pitanje nulte kategorije.

  Također je zaključeno da je neophodno osmisliti i provesti kampanju na nivou države BiH na prikupljanju informacija o potencijalnim masovnim i pojedinačnim grobnicama u koju se moraju uključiti sve relavantne institucije. Zatraženo je i u ubrzanje izdavanja naredbi za ekshumacije i procesuiranje osumnjičenih za ratne zločine.

  Nabavljanje najsavremenije opreme za rad na terenu kao što su georadar i dron, rečeno je, mora biti jedan od prioriteta u radu u narednom periodu.

   

   

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  MOŽDA VAS ZANIMA
  DRUGI UPRAVO ČITAJU