SBK Liječnici 27. srpnja idu u generalni štrajk, ministar kaže da novca za nova povećanja jednostavno nema

Nakon što je Strukovni sindikata liječnika medicine i stomatologa Srednjobosanskog kantona (SSLMiS SBK) na sinoć održanoj Skupštini odbio ponudu Vlade za produženjem kolektivnog ugovora, te su donijeli odluku o održavanju generalnog štrajka, iz resornog kantonalnog ministarstva kažu kako novca za dodatno povećanje prava liječnika jednostavno nema.

“U ovom trenutku Vlada je dala maksimalnu ponudu za uposlene u zdravstvu. Treba naglasiti da je 6.000 uposlenih u zdravstvu dobilo tri puta veće povećanje nego ostali u javnom sektoru. Nije stvar u tome hoće li Vlada dati ili ne, mi se ponašamo odgovorno, riječ je o tome da je ovo maksimalna ponuda i da ne možemo naći više sredstava za povećanja. Brojke govore same za sebe. Od ukupnog proračuna Zavoda za zdravstveno osiguranje tri četvrtine ide na pravo uposlenih, a jedna četvrtina na prava pacijenata. Mi moramo misliti na pacijente, proširiti listu lijekova, da lakše idu odobrenja za liječenje izvan kantona… Mi kao Vlada moramo balansirati između svih strana”, rekao je resorni ministar zdravstva i socijalne politike Anto Matić (HDZ BiH).

O najavljenom štrajku je kazao:

“Neto plaća liječnika je veća za 220 KM, ispostavlja se da to nije dovoljno, nadam se da će naći razuma da prihvate da je to realnost u ovom trenutku. Ukoliko budu inzistirali na štrajku ima zakonska procedura. Ako dođe do toga, sud može procijeniti što je realno, a što ne. Ljudi se trebaju boriti za svoja prava, ali postoji granica preko koje se ne prelazi”, rekao je Matić.

Iz Sindikata kažu da će ustrajati u svojim zahtjevima.

“Nemamo alternative, Vlada ignorira naše zahtjeve i ne odaziva se na pregovore, to je jedini korak koji nam ostaje. Generalni štrajk je najavljen za 27. 7. u svim javnim zdravstvenim ustanovama u SBK s početkom u 7,30 sati. U javnim zdravstvenim ustanovama na području kantona imamo oko 450 licenciranih liječnika, naših članova je oko 350. Naši zahtjevi se znaju, oni su satnica od tri KM i povećanje koeficijenta za 0,2. Imamo podršku i federalnog sindikata, štrajkovi su u još nekoliko kantona. Očekujemo poziv za mirenje i krenuli smo već s organizacijom generalnog štrajka”, rekao je dr. Ivan Blažević, predsjednik SSLMiS SBK.

drukciji.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU