SBK: Nakon dvogodišnje procedure Vlada usvojila izmjene Prostornog plana

Nakon dvogodišnje procedure Vlada Srednjobosanskog kantona na današnjoj sjednici u Travniku usvojila je prijedlog izmjena i dopuna Prostornog plana kantona za razdoblje 2005.–2025.godina.

Amir Šečibović, (SDA) kantonalni ministar prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova, kazao je kako danas usvojeni prijedlog izmjena treba proći još skupštinsku proceduru.

“Jedan je to od najznačajnih dokumenata za SBK. Pokazatelj je svih budućih tokova kad su u pitanju gospodarstvo i razvoj kantona, to je nešto što otvara investicije. U postupku smo davanja dozvola kad su u pitanju vjetroparkovi i drugi obnovljivi izvori energije. Čekajući ovaj dokument izgubili smo dosta vremena, ali drago mi je što je danas usvojen. On sad ide u skupštinsku proceduru i očekujemo pokretanje ozbiljnih projekata u SBK”, rekao je Šečibović.

Bojan Domić (HDZ BiH), ministar znanosti, mladih, kulture i sporta i koordinator ministara HDZ-a u Vladi SBK, kazao je kako će izmjene Prostornog plana, nakon usvajanja u Skupštini, osigurati nove investicije.

“Važno je reći da je to zadnja intervencija na Prostornom planu koji vrijedi do 2025. godine. Na terenu je bilo potrebe da se taj dokument izmjeni a sama procedura trajala je dvije godine. Uz dvije manje korekcije danas na Vladi, to će biti tekst koji ide na Skupštinu i nakon usvajanja osigurat će investicije, zahvate u prostoru i bolji život ljudima ovdje”, rekao je Domić.

Kad su u pitanju male hidroelektrane, situacija je jasna.

“Koncesije koje postoje i koje su u završnim fazama vjerojatno će biti privedene kraju. Kad su u pitanju nove koncesije, tu se priča završava, neće ih biti. Općinska vijeća su zauzela jasan stav, kao i FBiH”, rekao je Šečibović za kraj.

drukciji.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU