SBK očekuje nove doze cjepiva

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Srednjobosanskog kantona Sead Karakaš izjavio je da je u toj kantonu formirano 40 timova za cijepljenje građana protiv koronavirusa, dok će domovi zdravlja osigurati neophodne prostore.

  • Do sada je SBK dobio dva puta po 500 doza, a sutra očekujemo 762 doze Pfizera. Zatim očekujemo 1.700 doza AstraZenece, a od sljedeće sedmice očekujemo značajnije količine kineske vakcine, kao rezultat donacije Turske i Kine – kazao je Karakaš u utorak novinarima.

Upitan na koji način će se vršiti cijepljenje, on je podsjetio da su u Planu cijepljenja, koji je donijela Vlada Federacije BiH, definirane prioritetne skupine.

  • Prioritet broj jedan su zdravstveni radnici, a u okviru njih oni koji su najizloženiji. Nakon njih idu starački domovi i osoblje koje skrbi o štićenicima, a treća skupina su osobe starije od 65 godina s kroničnim bolestima, komorbiditetima – kazao je Karakaš.

Kako je kazao, postoje i primjedbe jer plan “u prioritete ne uključuje osobe sa transplantiranim organima, dijalizirane pacijente, roditelje djece koja su u potrebi i čitav niz ranjivih skupina”.

  • Razgovaramo i nastojimo to modificirati, te će biti značajno ukoliko to uspijemo. Naravno, onda to podrazumijeva i profesije koje su najoziloženije da i one trebaju ići u neke prioritete – naglasio je.

Po njegovim riječima, postori za cijepljenje će biti proširivani, ovisno o tome koliko bude cjepiva na raspolaganju.

  • Ukoliko budemo imali veću količinu vakcina na raspolaganju, razmišljamo o tome da izmjestimo to cijepljenje van domova zdravlja i da to organiziramo u nekoj od školskih sportskih dvorana. Ovako, dok je to još mali broj, imamo domove zdravlja – kazao je Karakaš.

Inače, zbog pogršane epidemiološke situacije, u SBŽ-u će od srijede biti na snazi zabrana kretanja građana od 20 sati do pet sati ujutro.

Vlada SBŽ-a je na današnjoj izvanednoj sjednici, takođe, donijela odluku da ugostiteljski objekti od srijede mogu posluživati hranu i piće samo na terasama i drugim otvorenim prostorima.

U usvojenom setu mjera, preciziraju se i druga pravila za poduzetnike i građane, a prvenstveno ona koje se odnose na potrebu održavanja fizičke distance.

https://www.facebook.com/Kanal6HD/videos/2887429038137211
spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU