SBK: Penzioneri će i u 2020. morati plaćati markice

I naredne godine na području Srednjobosanskog kantona nastavlja se praksa kupovine premije zdravstvenog osiguranja, popularne markice, koja oslobađa plaćanja participacije više od 100 zdravstvenih usluga. Među onima koji markicu ne kupuju ni 2020. godine neće biti penzioneri, prenosi federalna.ba

Godinama više od 38.000 penzionera s područja SBK-a, među kojima njih više od trećine s minimalnom penzijom, od Kantonalne vlade traži oslobađanje od plaćanja markice u iznosu od oko 30 maraka. Nezadovoljni su i činjenicom da i pored izdvajanja za markicu od svojih malih primanja, moraju platiti većinu zravstvenih usluga, a nerijetko i lijekove sa esencijalne liste, jer oni besplatni nisu dovoljni za cijeli mjesec.

Na upit naš i pismeni dopis koji smo poslali, nismo dobili pozitivan odgovor. Nezadovoljstvo kod penzionera je zaista strašno i mi ćemo i dalje na tome istrajavati i tražiti svoja prava – poručuje Sead Rosić, predsjednik Saveza udruženja penzionera SBK-a.

Od plaćanja markice oslobođena su djeca do 18 godina te pripadnici boračkih kategorija i članovi njihovih porodica. Za njih gotovo 6.000 Kantonalna uprava za boračku zaštitu uplaćuje i mjesečnu premiju, što budžet na godišnjem nivou košta oko milion i po maraka. I pored toga, plaćaju im i markice.

U 2019. izvršena je uplata u iznosu od 467.800 maraka. Znači, 16.112 markica – navodi Esad Crnica, direktor Kantonalne uprave za boračku zaštitu SBK-a.

Iz Kantonalne vlade kratko su nam kazali da se plaćanje markice, koja doprinosi finasijskoj stabilnosti zdravstvenog sistema, nastavlja prema ranijim odlukama, te da nema prostora za oslobađanje dodatnih kategorija, među kojima su i penzioneri.

 

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU