SBK / Prošle godine za podršku privredi izdvojeno 4.452.270 KM

Ministarstvo privrede Srednjobosanskog kantona u 2021. godini izdvojilo je 4.452.270,00 KM za podršku privredi. Subvencijama Ministarstva obuhvaćeno je 10.684 radnika, 723 privrednih društva, realizovano 110 projekata po zahtjevu privrednih društava i obrtnika, implementirana 22 infrastrukturna projekata u općinama, 32 projekta nevladnih organizacija i podržano uvođenje međunarodno priznatnih standarda i certifikata u 8 privrednih društava.

U prethodnoj godini realizovano je 13 Javnih poziva na osnovu Zakona o kantonalnim ministarstvima i drugim tijelima kantonalne uprave Srednjobosanskog kantona i Odluke Vlade Srednjobosanskog kantona o usvajanju Programa korištenja sredstava.

Predmet ovih poziva bila je podrška skijalištima i razvoju turizma, sufinasiranje dijela minimalne neto plate pravnim i fizičkim licima koja samostalno obavljaju registrovanu poslovnu djelatnost kojima je zaključkom Vlade Srednjobosanskog kantona ograničeno obavljanje djelatnosti, sufinansiranje i podrška općinama za pripremu i implementaciju infrastrukturnih projekata, pružanje podrške općinama za razvoj i izgradnju nove i unapređenje postojeće infrastrukture u poduzetničkim zonama, podrška javnim tijelima za pripremu i implementaciju projekata javno – privatnog partnerstva, podrška razvoju poduzetništva i pokretanju novih start-up kompanija za 2021.godinu, subvencioniranje dijela kamatne stope ili profitne marže od strane Ministarstva privrede za privredna društva i obrtnike koji imaju sjedište na području kantona i podrška razvoju privrednih društava u završetku i implementaciji međunarodno priznatnih standarda.

U maju 2021.godine Ministarstvo je realizovalo Javni poziv za dodjelu sredstava pravnim i fizičkim licima koja samostalno obavljaju registrovanu poslovnu djelatnost. Ovim privrednim društvima je Zaključkom Vlade Srednjobosanskog kantona bilo ograničeno obavljanje djelatnosti u trajanju od 10 dana i to na način da je bio dozvoljen rad u baštama i terasama. Za namjenu subvencioniranja dijela minimalne neto plate isplaćene Federaciji BiH kao i dijela minimalnih doprinosa izdvojena su sredstva u ukupnom iznosu od 334.776,00 KM za 1.073 radnika zaposlena u 346 privrednih društava. Po radniku je odobreno 312,00 KM.

Ministarstvo i BBI u oktobru 2021.godine potpisali su ugovor za subvencioniranje dijela kamatne stope ili profitne marže za privredna društva i obrtnike sa područja SBK. Banka je u ovu svrhu osigurala sredstva iz vlastitih izvora u visini do 2.450.000,00 KM, dok se Ministarstvo obavezalo uplatiti za sufinansiranje kamatne stope ili profitne marže 50.000,00 KM. Cilj ovog Ugovora je obezbijediti finansiranja/kreditna sredstva privrednim društvima i obrtnicima za produktivnije poslovanje i rast privrednih aktivnosti, kako bi se omogućilo pokretanje nove i održavanje postojeće proizvodnje, pružanje usluga, veća iskorištenost kapaciteta, održavanje postojećh radnih mjesta i novo zapošljavanje, povećanje izvoza te umanjenje negativnih ekonomskih efekata uzrokovatnih pandemijom i širenjem COVID-19.

Podrška razvoju start-up (početnog biznisa) je program koji je ove godine omogućio pokretanje 78 novih privrednih društava. Implementacija ovog programa doprinosi kreiranju kvalitetnih radnih mjesta i zadržavaju vrijednih, sposobnih i kreativni mladi ljudi koji u budućnosti trebaju biti glavni generatori ekonomskog rasta i razvoja.

Za projekte izgradnje, unapređenja i modernizacije skijališta, adaptacije postojećih i izgradnje novih smještajnih kapaciteta Ministarstvo je odobrilo sredstva u iznosu od 134.000,00 KM. Veća ulaganja u skijašku infrastrukturu na području Srednjobosanskog kantona utjeću na bolji imidž skijališta i odvijanje skijaških aktivnosti na destinacijama.

Krajem 2021.godine Ministarstvo privrede Srednjobosanskog kantona realizovalo je Javni poziv za privredna društva i obrtnike kojima su se raspodjelila sredstva za održavanje postojećih radnih mjesta. U okviru ovog poziva raspoređena su finansijska sredstva izvoznoorijentisanim industrijskim kapacitetima, privrednim društvima iz drvoprerađivačke industrije, metalne industrije, industrije tekstila, kože i obuće, oblasti informacionih tehnologija – IT sektor, obrtnicima i ostalim industrijskim granama u ukupnom iznosu od 1.110.000,00 KM za 405 privrednih društava i obrtnika.

Za nova geološka istraživanja, razvojne projekte u lokalnim zajednicama i projekte nevladnih organizacija u oblasti unapređenja okoliša Ministarstvo je izdvojilo finansijska sredstva u iznosu od 670.000,00 KM.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU