SBK Skupština usvojila rebalans proračuna: Evo kako su vladajući rasporedili razliku od 34 milijuna KM

Skupština Srednjobosanskog kantona na današnjoj sjednici u Travniku usvojila je rebalans proračuna za ovu godinu u iznosu od 274 milijuna KM. Proračun je, kaže kantonalna ministrica financija Mirjana Plavčić, povećan za nešto više od 34 milijuna KM.

Oko 9,4 milijuna bit će izravno raspodijeljeno na uvećanje plaća, naknada i doprinosa, četiri milijuna ide za troškove fukcioniranja svih proračunskih korisnika, od obrazovanja do tijela uprave, a ostatak 21 miijun KM su tekući kapitalni transferi i ulaganja. Dakle, potpore pojedincima, potrpore u oblasti socijalne zdravstvene skrbi, subvencioniranje određenih troškova, naknada oko izmjena egzisetncijalne naknade, potpore poljoprivredi, oblasti prostornog uređenja i kapitalna ulaganja u objekte od interesa za kanton. Dakle, 21 milijun je potrošnja koja nije izravno vezana za funkcioniranje javne uprave i u značajnoj mjeri mijenja sliku proračuna, smanjuje se udio plaća i nakanda u ukupnim troškovima a povećava se udio transfera” kazala je Plavčić.

Predsjedavajući Skupštine SBK, Josip Kvasina, kazao je kako će nakon niza godina biti dostignuta osnovica zaposlenika koji se financiraju iz proračuna FBiH.

Ovaj put se povećava i osnovica plaća zaposlenih u javnoj upravi SBK na 330 KM, trenutno je tolika i u Vladi FBiH i ovo je prvi puit poslije niza godina da dostižemo osnovicu uposlenika koji se financiraju iz proračuna FBiH, rekao je Kvasina.

Senad Selimović iz oporbe tvrdi da je povećanje proračuna rezultat povećanih troškova stanovništva.

Svjedoci ste da je 15,5 posto inflacija i s povećanjem cijena u maloprodaji, događa se povećanje cijena PDV-a koji je glavni punjač proračuna, rekao je Selimović.

drukciji.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU