SBK: U četvrtak nova runda pregovora Vlade i Sindikata oko kolektivnog ugovora za liječnike

Ministar zdravstva i socijalne politike SBK Anto Matić (HDZ BiH) izvijestio je danas kantonalnu Vladu da je Strukovni sindikata liječnika medicine i stomatologa odbio ponudu pregovaračkog tima za produljenje kolektivnih ugovora, te da je za četvrtak zakazao novu rundu pregovora.

“Sindikatu danas šaljemo poziv za sljedeći četvrtak na nove razgovore s pregovaračkim timom Vlade. Vladu sam izvijestio da je ponuda odbijena i odlučili smo danas ne donositi nikakve zaključke, nego pričekati novu rundu razgovora”, kazao je Matić.

Iako je generalni štrajk već zakazan za 27. srpnja, ministar kaže kako prije štrajka moraju biti provedene sve zakonske procedure da bi on bio legitiman.

“Svaki štrajk ima zakonsku proceduru, ima proces mirenja, pa se može sudski ispitati opravdanost štrajka gdje bi sudski vještaci procijenili opravdanost zahtjeva sindikata prema Vladi, vidjeli je li financijski izvedivo ili ne. Tek kad se ispune svi zakonski uvjeti može se ići u štrajk. Sve ostalo je kršenje zakona i zakonskih procedura”, rekao je Matić.

Dotad, kaže ministar, Zavod za zdravstveno osiguranje svim zaposlenima u zdravstvu vjerojatno će isplaćivati plaće po modelu koji je ponuđen Sindikatu, obzirom da je većina zdravstvenih radnika članovi Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu SBK, s kojim je Vlada prije nekoliko dana potpisala kolektivni ugovor.

“Zavod će vjerojatno isplatiti cjelokupne iznose, odnosno počet će dobivati uvećana prava i plaću, a oni će onda u pregovorima s Vladom pokušati izvući dodatne benefite za svoje članstvo”, kazao je Matić.

Sukladno čitavoj situaciji, kazao je ministar, ove godine ne može se razmišljati o poboljšanju uvjeta za pacijente.

“Jedno su želje drugo mogućnosti. Moramo se voditi realnim mogućnostima proračuna. U ovoj godini tri četvrtine proračuna Zavoda ide na prava uposlenih, prostora za proširenje liste lijekova nemamo. Iz 25 posto proračuna Zavoda moramo osigurati sve liste lijekova, liječenje izvan kantona i države, kao i ortopedska pomagala, tako da ove godine nema prostora za to”, rekao je Matić za kraj.

drukciji.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU