SBK: U novom Prostornom planu neće biti mjesta za nove mini hidroelektrane

Prijedlog izmjena i dopuna Prostornog plana Srednjobosanskog kantona za razdoblje 2005. – 2025. godina povučen je s dnevnog reda današnje sjednice Vlade kantona.

Kako je kazao resorni ministar prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša, povratka i stambenih odnosa, Amir Šečibović (SDA), Prostorni plan metodološki je završen još prije četiri mjeseca, a razlog povlačenja usuglašavanje stavova s lokalnim zajednicama, prije svega oko mini hidroelektrana.

“Završili smo formu nacrta, došli smo do prijedloga. Obzirom da se stavovi lokalnih zajednica razlikuju od njihovih stavova iz prethodnih razdoblja, pokušavamo sada naći zajednički jezik da čitavu priču dovedemo do kraja. MHE koje su u izgradnji će vjerojatno ostati u Prostornom planu, jer ih mi imamo obvezu održati zbog prethodno izdanih koncesija. No, to ne znači da će one ikad biti završene, jer su stavovi lokalnih zajednica drukčiji. Mi želimo zaštititi kanton i zbog tog je nama u interesu da takve MHE ostanu u Prostornom planu kako bismo zaštitili interes kantona zbog eventualnih tužbi koje bi mogle uslijediti. Kad su u pitanju nove MHE, izgradnje neće biti, bez obzira što postoje koncesije, tu se priča završava “, rekao je Šečibović.

Kanton se okreće, kaže ministar, novim obnovljivim izvorima energije.

“Imamo vjetroparkove, kad je u pitanju energetika ide se u tom pravcu i u Prostornom planu imamo niz drugih investicija. Bh Gas je zainteresiran da radi u tom pravcu i omogućit ćemo im da ishoduju sve dozvole. Imamo i veliki broj malih projekata koji se odnose na obnovljive izvore energije. Sve stoji u mjestu zbog neusvajanja Prostornog plana”, kazao je Šečibović.

Ukoliko to bude moguće, Prijedlog izmjena i dopuna Prostornog plana trebao bi se ponovno naći na dnevnom redu sljedeće sjednice Vlade u četvrtak.

drukciji.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU