Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini u posjeti Travniku

 Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini (BiH), ambasador Brian Aggeler, danas je posjetio Travnik.

Ambasador Aggeler tom prilikom sastao se sa ključnim partnerima, uključujući premijera Srednjobosanskog kantona Tahira Lendu, te Bojana Domića, ministra obrazovanja Srednjobosanskog kantona. Ambasador Aggeler iskoristio je priliku da razgovara o političkim zbivanjima u Srednjobosanskom kantonu, s posebnim naglaskom na sektor obrazovanja.

„Drago mi je što sam danas ovdje i što imam priliku razgovarati o jednom od najvažnijih pitanja za budućnost ove zemlje – o obrazovanju“, rekao je ambasador Aggeler.

U skladu sa mandatom Misije koji obuhvata promoviranje stabilnosti i pomirenja u BiH, Misija se zalagala za ravnopravan pristup obrazovanju kroz stvaranje inkluzivnog školskog okruženja, eliminaciju diskriminacije i promoviranje uzajamnog razumijevanja, tolerancije i poštovanja različitosti.

„Nažalost, još uvijek nije riješeno pitanje „dviju škola pod jednim krovom“. Važno je eliminirati diskriminaciju i svoj djeci pružiti kvalitetno obrazovanje. Ni otvaranje dodatnih jednonacionalnih škola nije dobro rješenje – takav pristup samo produbljuje podjele“, istakao je ambasador Aggeler.

U nastavku posjete, ambasador Aggeler sastao se i sa Kenanom Dautovićem, načelnikom Općine Travnik,  i Vlatkom Lovrinović, predsjedavajućom Općinskog vijeća, te sa njima razgovarao o važnosti dobre lokalne uprave. Ambasador Aggeler svoju posjetu zaključio je obilaskom gradskih znamenitosti.

„Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini dugi niz godina uspješno sarađuje sa nosiocima vlasti Srednjobosanskog kantona. Spremni smo nastaviti pružati podršku radu nadležnih organa, u interesu svih građana“, zaključio je ambasador Aggeler.

šef misije osce-a u bosni i hercegovini u posjeti travniku
šef misije osce-a u bosni i hercegovini u posjeti travniku
šef misije osce-a u bosni i hercegovini u posjeti travniku
šef misije osce-a u bosni i hercegovini u posjeti travniku
spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU