Šehić za TVSA: Daleko smo od vladavine prava i pravne države

Gost Sarajevske špice bio je Vehid Šehić iz Foruma građana “Tuzla”.

Danas je potpisana zajednička izjava organizacija civilnog društva podrške pokretanju pregovora između BiH i EU. O ovoj temi, te kakve reperkusije to može imati na put naše države ka EU, govorili smo s jednim od potpisnika.

-Napravili smo jednu izjavu kojom se obraćamo Evropskom vijeću da podrže preporuku Evropske komisije da se konačno BiH omogući početak pregovora koji su prva stepenica ka ispunjavanju svih onih uslova koji su sadržani i u 14 prioritetnih uslova i u 34 poglavlja. Izjava apeluje na članove Evropskog vijeća da prihvate takvu preporuku, u prvom recu radi građana BiH jer oni su pokazali da mogu živjeti u skladu s evropskim standardima. Činjenica je da preko milion i po stanovnika BiH živi na teritoriji Evropske unije, te pokazuju da mogu poštivati zakone, da imaju osjećaj pravde i sigurnosti, te život bez diskriminacije. Kad imate takve standarde u EU, smatram da ih morate imati i u Bosni i Hercegovini – kazao je Šehić u razgovoru za TVSA.

Dodao je da je potrebno konačno afirmisati ustavni patriotizam, da počnemo poštovati institucije naše države, Ustav i zakone, kao i odluke, no ne samo one domaćih, nego i stranih institucija.

-Nažalost mi smo daleko od vladavine prava i od pravne države jer vladavine prava nema. Mnoge institucije koje trebaju garantovati provedbu zakona, gdje neće biti privilegovanih, one su dugo vremena zarobljene od strane određenih političkih aktera. Ne služe građanima ove države, tako da moramo se izboriti za njihovo oslobođenje da rade u skladu sa zakonom i budu odgovorne prema građanima – pojašnjava naš sagovornik.

-Mi ne možemo sami to da uradimo bez pomoći stranog faktora zato što su mnogi naši političari neodgovorni. Prateći situaciju tri desetljeća u BiH, svjestan sam činjenice da mnogim političarima u BiH ne odgovara pravna stečevina EU koja podrazumijeva političku odgovornost za nepoštivanje direktiva zakona i Ustava, a to je najveća prepreka ulasku BiH u EU – istakao je Vehid Šehić.

Komentirali smo i Venecijansku komisiju koja djeluje pri EU, te rad Ustavnog suda.

– Ustavni sud je u jednoj vrsti blokade. Znamo da nedostaju dvojica sudija iz reda srpskog naroda, za neke odluke treba konsenzus, a bilo bi dobro da nema nikad preglasavanja. Ovdje je problem za dio političara prisustvo trojice stranih sudija. Oni su upravu kad kažu da BiH ne može biti članica EU sa strancima u Sudu, ali ne može ni s ovakvim Ustavom koji je diskriminatorski i ne garantuje građanska prava svim građanima – istakao je Šehić za TVSA.

Pojašnjava i da je njemu logičan stav da institucije u državi, kao što je Ustavni sud ili Tužilaštvo, moraju pokazati da mogu biti profesionalno odgovorne i na taj način stvoriti političke pretpostavke da možemo biti samohrani.

Više o ovoj temi, ali i čitav razgovor poslušajte u videu.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU