Sejdić za TVSA: Provedba presude Sejdić-Finci je prioritet i dalje

Gost Sarajevske špice bio je Dervo Sejdić, član Vijeća nacionalnih manjina FBiH.

Govorili smo o izmjenama Izbornog zakona BiH. U fokusu je nekoliko zakona koji nas čekaju do evropskog puta, jedan od njih je i Izborni, o kojem se mnogo govori u proteklom periodu. Evo je li zadovoljan u kojem smjeru idu najavljene izmjene.

-Ne mogu reći ni da jesam, ni da nisam zadovoljan – nemam tačnih informacija o čemu ljudi razgovaraju. Zvaničnih izjava, u smislu pisanog dokumenta, nema. Naravno, uvijek postoje različite špekulacije, ali znajući sta se zbivalo u prošlosti, pretpostavljam da gospodin Dragan Čović i ove tehničke izmjene Izbornog zakona pokušava iskoristiti u svoju korist, u korist HDZ-a, u smislu izbora članova Predsjedništva. S druge strane, imate Dodika koji uslovljava sve te dogovore sa Sudom, tako da Trojka, ma kako bila opredijeljena, ima veoma mali prostor za manevrisanje. Dakle, kad vas dvije strane uslovljavanju, teško je manevrisati – poručio je Sejdić.

-Siguran sam da SDP neće odustati od svog koncepta kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva i članova Doma naroda, uopće reforme Ustava i Izbornog zakona. Neće odustati ni od rješenja za provedbu presuda iz Strasbourga – dodao je Dervo Sejdić.

Sejdić je postavio i pitanje Draganu Čoviću, za kojeg kaže da bi mijenjao Izborni zakon onako kako njemu odgovara.

-Čoviću, kako mislite izmijeniti Izborni zakon ako prethodno ne izmijenite Ustav? Jer u Ustavu je definisan način izbora članova Predsjedništva. U Ustavu je definisan i način izbora članova Doma naroda. I sad vi biste bez mijenjanja Ustava, mijenjali Izborni zakon. To jednostavno ne može. Zadržali bi diskriminatorni Ustav, a mijenjali Izborni zakon kako njima odgovara. Tehničke izmjene Ustava se mogu odraditi u smislu zaštite integriteta i glasača i procesa, ali bilo koja tehnička izmjena, kako je Čović okarakterisao nema šanse da se desi bez izmjene Ustava – pojašnjava Sejdić.

Evo šta je rekao o presudi Sejdić-Finci, o kojoj se ne govori mnogo.

-Svi zaboravljamo da je 2013. jedini uslov za otvaranje pregovora s EU za dobijanje kandidatskog statusa bila provedba predmeta Sejdić-Finci. I kada je Evropa vidjela da mi to ne možemo uraditi, uradila je analizu svih potrebnih reformi i to svrstala u 14 prioriteta ili zahtjeva. Dakle, jedan od tih, a četvrti je po redu, provedba je presude Sejdić-Finci. Visoki predstavnik rekao je da bh. političari imaju obavezu provesti tehničke izmjene Izbornog zakona do kraja marta, mislim da im je tada dao nažalost zeleno svjetlo da se ne moraju baviti presudama i provedbom presuda. To je jako loše – guramo ovo pitanje u nedogled. Znam da on nema nadležnost da dira Ustav, ali ima mogućnost korištenja bonskih ovlasti, da za one koji ne rade u interesu države i njenog priključenja u EU, ima mehanizam za njihovo sankcionisanje – poručio je Dervo Sejdić.

Čitav razgovor poslušajte u videu.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU