Selimbegović: Novinarstvo je poziv i to lijep poziv

Povodom Međunarodnog dana slobode medija gošća Špice bila je Vildana Selimbegović, urednica Oslobođenja. Na ovaj dan objavljene su i statistike o stanju novinarskih sloboda, Reportera bez granica. Prema kojima je BiH pala na 81. mjesto. Srbija je na 98 dok je Hrvatska na 48 mjestu.

Pad BiH na svjetskoj listi Reporetera bez granica, trebamo zahvaliti legislativi u RS-u, koja je donijela zakon o kriminalizaciji klevete, mišljenja je Selimbegović.

-Imali smo čitav problem oko toga, bilo je protesta, pokušali smo da utičemo i spriječimo to, nismo uspjeli. Živimo u zemlji gdje su volje političara iznad svih mogućih demokratskih principa. Sama činjenica da je Hrvatska iznad nas za 40 mjesta, govori i o tome da ove godine Hrvatska slavi 10 godina u Evropskoj uniji, mi smo dobili zeleno svjetlo za otvaranje pregovora. Imamo šansu da se popravimo, istakla je.

U odnosu na zastoj koji smo imali čitavo desetljeće, moramo odati priznanje koaliciji koja je napravila iskorak, dalje je naravno do angažmana društva pa i medija, koji će svakodnevnim radom ukazati na razliku između naših autokrata i onog društva kakvom stremimo, a to je društvo zapadnih civilizacijskih vrijednosti, u kojoj su demokratija i ljudska sloboda, temeljni postulati, pojasnila je.

Kompletan razgovor pogledajte ovdje

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU