15 C
Sarajevo
Subota, 18 rujna, 2021

Selimović: BiH umjereno spremna za pridruživanje EU

Zastupnik u Klubu Saveza liberala i demokrata za Evropu u dosadašnjem sazivu Evropskog parlamenta Jasenko Selimović kazao je u razgovoru za Fenu da bez obzira na nalaze u nedavnom predstavljenom izvještaju Evropske komisije, svi daljnji koraci zavisit će od prioriteta i rada vlasti u Bosni i Hercegovini.

Piše: Hana Imamović

Analizirajući nalaze iz izvještaja napomenuo je da Evropska komisija u izvještaju kaže da je BiH “umjereno spremna” za pridruživanje Evropskoj uniji, ali u većini stavki koje su ocjenjivane, Komisija smatra da BiH ima prilično nizak nivo kompatibilnosti s EU legislativom.

Kada su u pitanju ekonomski kriteriji, Selimović ističe da je BiH još uvijek nespremna da bude konkurenta na zajedničkom tržištu Evropske unije.

– Nezaposlenost mladih i siva ekonomija su neki od problema koji su istaknuti, ali i fragmentacija tržišta, politička nestabilnost, nizak nivo investicija u obrazovanje, nedostatak stvarne borbe protiv korupcije i nedostatak vladavine prava – pojasnio je Selimović.

Ipak, dodao je, ne treba ovaj izvještaj da obeshrabruje, jer sve zavisi od toga kakvim se tempom radi i kakvi se prioriteti postave, a BiH je jednom bila na čelu tih država koje se pokušavaju priključiti EU i to  može ponovo biti ukoliko se bude predano radilo, stava je Selimović.

- Oglašavanje - selimović: bih umjereno spremna za pridruživanje eu

Mišljenja je da je za BiH sada najvažnije formiranje vlasti na svim nivoima da bi se mogle provoditi reforme koje se očekuju i koje su neophodne za bh. građane.

– BiH ima obavezu prema građanima da provodi reforme i time omogući bolje socioekonomske prilike za sve ljude koji tu žive, a te reforme su važne i za postizanje ostvarenja cilja za brže priključenje Evropskoj uniji – naglasio je Selimović.

Na pitanje kada BiH može očekivati stav Vijeća Evropske unije o dodjeli kandidatskog statusa, Selimović smatra da to neće biti brzo s obzirom na to da su tek prije nekoliko dana završeni izbori za Evropski parlament i trebat će neko vrijeme da se rezultati zvanično potvrde, a novi Parlament i nova Komisija oformi.

– Vijeće vjerovatno to neće uraditi prije nego se to dogodi. Tako da vjerujem da  to ne treba očekivati prebrzo – zaključio je zastupnik u Klubu zastupnika Saveza liberala i demokrata za Evropu u dosadašnjem sazivu Evropskog parlamenta Jasenko Selimović u razgovoru za Fenu.

Vijeće bi trebalo razmatrati Mišljenje Evropske komisije dato za BiH u okviru “Paketa proširenja za 2019. godinu” za zemlje zapadnog Balkana i Tursku kojeg je prošle sedmice prezentirao evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn na vanrednoj sjednici Vanjskopolitičkog odbora Evropskog parlamenta.

(FENA)


0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima