Senat UNSA naložio poništavanje doktorata Sebije Izetbegović

Senat Univerziteta u Sarajevu je danas glasao sa 30 glasova “za” odluku o poništenju diplome doktorata direktorice Kliničkog centra UNSA, Sebiji Izetbegović.

Ova odluka podržana je od strane rektora Rifeta Škrijelja. Šest članova Senata je bilo protiv ove odluke. Razmatran je izvještaj Kantonalne uprave za inspekcijske poslove koji se odnosi na doktorat direktorice KCUS-a.

Rektor UNSA Rifat Škrijelj je nakon toga pročitao zaključak po kojem mu se daje saglasnost da postupi izvrši upravnu mjeru koju je izrekla Kantonalna inspekcija 3. aprila, a po kojoj treba da poništi doktorat Sebije Izetbegović.

“Danas ističe i žalbeni rok po pitanju ove mjere inspekcije. Obavijestio sam Senat da neću da se žalim jer nemam argumente za žalbu. Ona bi bila neprimjerana od strane rektora, a jedino smo se mi mogli žaliti. Nema niti jedan argument koji ide u prilog Sebiji Izetbegović”, kazao je Škrijelj.

Pročitao je i mjeru koju je naložila Inspekcija. “Naređuje se UNSA-i da u vezi sa sticanjem diplome doktora medicinskih nauka Sebije Izetbegović, upisane pod brojem 1890 u matičnoj knjizi koja se vodi u Univerzitetu, primjeni člana 77 stav 1 i 2 Zakon o visokom obrazovanju KS. Ostavljen je rok od 15 dana od dana prijema ovog rješenja da izvršim ovu mjeru, a to znači da se poništi upis u matičnu knjigu doktorata drugim rječima da se poništi doktorat”, rekao je Škrijelj.

“Bio je zahtjev medicine da se trabam žaliti. Tu njihovu zapovijed nisam htio izvršiti. Sve ovo što se dogodilo nije krivac samo Izetbegović, nego su krivci i tadašnji rukovodioci medicinskog fakulteta. Tamo je neko tada bio dekan i prodekan. Sve je to počinjeno od službi i pojedinaca na Medicinskom fakultetu. Ali to je stvar za tužilastva i pravosudne institucije da utvrdi kako je do toga došlo”, istkao je rektor.

Naveo je da je postupanje UNSA po pitanju diploma Sebije Izetbeogović predmet tužbe koju je ona podnijela. “Tužbe su podnesene pred Općinskim i Kantonalnim sudom u Sarajevu. Kantonalni sud je odbio tu tužbu, a pred Općinskim je utoku rješavnje odluke o mjeri osiguranja. Ročište po pitanju mjere osiguranja je bilo i očekuje se odluka”, kaže rektor.

Upitan je za odgovornost onih koji su pomagali u tome da Izetbegović napreduje.

“Svi koraci koji su doveli do toga su provođeni tada na Medicinskom fakultetu. Pitanje je jesu li ti ljudi živi, radnja je od prije 30 godina. UNSA može samo postupati samo ako sud i tužilastšvo završi svoj dio posla. Tužilaštvo je izuzimalo dokumentaciju i zaista izvan akademskih pitanja, a to je bio magisterij i doktorat i status profesora. Mi ne možemo da se bavimo krivičnim postupcima”, rekao je Škrijelj.

Upitan je kako je Sebije Izetbegović imenovana za redovnu profesoricu.

“2014. godine kada je Sebija izabrana za redovnu profesoricu na dva fakulteta kompletan postupak vođen je pred Medicinskom fakultetu, a Senatu je proslijeđivana odluka. Senat je tad bio doveden pred svršen čin. Ne branim, ali ne mogu reći da je kriv Senat jer je neko raspisao i realizirao konkurs na Medicinskom fakultetu. Tamo je bila komisija i tamo se podnosio izvještaj. Oni su tamo trebali da vide ima li diplomu i sve što treba”, dodao je Škrijelj

“Ovo će sve biti proslijeđeno nadležnim institucijama, a mi ne možemo znati hoće li neko nešto uraditi”, rekao je Škrijelj.

federalna.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU