Šesto masovno izumiranje – Počelo je!

Naš svijet doživljava šesto masovno izumiranje. Vrste nestaju veoma brzo a za razliku od prethodnih izumiranja kada se to dešavalo zbog erupcija vulkana, asteroida sada se dešava zbog ljudi, piše BBC.

Regionalni sistemi suočavaju se sa kolapsom, rekao je prof. Crardo Ceballos of the National University of Mexico in Mexico Sity.

“Kriza izumiranja je toliko loša da će ono što uradimo u narednih deset do pedeset godina definisati budućnost čovječanstva,” rekao je profesor.

Obimnu studiju profesor Ceballos je radio sa profesorom sa Stanford University Paulom Erhlichom i dr Peter Ravenom sa Missouri Botanical Garden, St. Louis.

Utvrdili su najmanje 515 vrsta koje su na ivici izumiranja. Među njima su etiopski vuk, španski carski orao, žuti papagaj, zlatni lav, zelena otrovna žaba i dr. Ove životinje su na mjestima na koja veoma utiču ljudi, prije svega u tropima i suprotropima.

Prema naučnicima kriza izumiranja je egzistencijalna prijetnja civiliizaciji, zajedno sa klimatskim promjenama i zagađenjem.

Život se uništava užasnim tempom i u ogromnom razmjerama.

Takođe se konsttuje da većina ljudi ignoriše ove probleme ne shvatajući koliko se divljih životinjma suočava sa izumiranjem.

Navodi se da je trenutna stopa izmiranja vrsta veća nego u bilo kom trenutku od prije 66 miliona godina, kada je sudar asteroida sa zemljom ubio dinosauruse i mnoge druge vrste piše Domino magazin

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU