7.7 C
Sarajevo
Subota, 25 ožujka, 2023

Sindikalna potrošačka korpa za februar preko 2.900 KM

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za februar 2023. godine iznosi 2.902,80 KM.

Prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH za decembar 2022. iznosila je 1.180 KM (posljednji podatak objavljen od strane Federalnog zavoda za statistiku), a minimalna plata prema Odluci Vlade FBiH je 596 KM. Tako, pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 40,65 posto, a pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe minimalnom platom 20,53 posto.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca. Samu potrošačku korpu čine sljedeće kategorije: Prehrana – 43,54 posto, Stanovanje i komunalne usluge – 13,60 posto, Higijena i održavanje zdravlja – 8,14 posto, Obrazovanje i kultura – 10,68 posto, Odjeća i obuća – 12,40 posto, Prijevoz – 4,75 posto te Održavanje domaćinstva – 6,89 posto.

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za deset (10) stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest (6) stavki, saopćeno je iz Saveza samostalnih sindikata BiH.

Fena

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU