Sindikalna potrošačka korpa za januar 2020. košta oko 2.000 KM

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za mjesec januar 2020. košta 1.965,96 KM i za 19,50 KM je skuplja od potrošačke korpe za prethodni mjesec.

Iz Sindikata navode da je prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH za novembar 2019. iznosila 932 KM (posljednji podatak koji je objavio Federalni zavod za statistiku) i za 10 KM je niža od prosječne plate isplaćene u oktobru 2019. Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 47,40 posto.

Pojašnjavaju da je prilikom izračuna Sindikalne potrošačke korpe u obzir uzeta prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Samu potrošačku korpu čini: prehrana – 42,3 posto, stanovanje i komunalne usluge – 15,8 posto, higijena i održavanje zdravlja – 5,9 posto, obrazovanje i kultura – 8,6 posto, odjeća i obuća – 15,3 posto, prijevoz – sedam posto, te održavanje domaćinstva – 5,1 posto.

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 80 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za osam stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, saopćeno je iz SSSBiH.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU