Sindikat policije KS daje punu podršku radu ministra MUP-a KS i policijskog komesara

Sindikat policije KS pruža punu podršku ministru unutrašnjih poslova, Admiru Katici i policijskom komesaru, Fatmiru Hajdareviću, te ističe da je najveći problem kojim se treba baviti društvo, u kontekstu opće sigurnosti, pitanje recidivizma.

Imajući u vidu određene sigurnosne događaje i izjave različitih subjekata u vezi s tim događajima, Sindikat policije Kantona Sarajevo je čvrstog stajališta da MUP Kantona Sarajevo – Uprava policije daju svoj puni maksimum na zaštiti građana i imovine u Kantonu Sarajevo, djelujući u okviru svojih nadležnosti na smanjenju kriminaliteta, povećanju broja rasvijetljenih krivičnih djela i obezbjeđivanju sigurnijeg okruženja za građane i posjetioce Kantona Sarajevo.

Policijski službenici profesionalno i u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima izvršavaju svoje zadatke i obaveze. Nažalost, MUP Kantona Sarajevo-Uprava policije, najčešće su prvi na udaru javnosti kada dođe do izvršenja krivičnih djela sa teškim posljedicama, umjesto da se postavlja pitanje društvene odgovornosti i sinergijskog djelovanja između sistema obrazovanja, zdravstva, ekonomsko-socijalne zaštite, policije i pravosuđa. Pitanje sigurnosne situacije u Kantonu Sarajevo ne može biti riješeno samo rasvjetljavanjem krivičnih djela i hapšenjem počinilaca, jer oni koje policija uhapsi u najvećem broju slučajeva ponovo završavaju na ulicama, te je pitanje recidivizma jedno od temeljnih pitanja kojim se kao društvo trebamo baviti, pa je nekorektno sve probleme adresirati na policiju.

Posebno želimo istaći da odbacujemo analize raznih samoprozvanih eksperata koji bez ikakvih utemeljenja, upitnih stručnih znanja, nedostatka policijskog iskustva i bez tačnih i provjerenih informacija istupaju u medijskom prostoru iznoseći neistine kojima dezavuišu i uznemiravaju javnost – saopćeno je iz Sindikata policije.

Istovremeno, Sindikat policije izražava punu podršku radu ministra MUP-a Kantona Sarajevo Admira Katice i policijskog komesara Fatmira Hajdarevića pod čijim rukovodstvom su vidljivi brojni konkretni pomaci i poboljšanja uslova rada i djelovanja policijskih službenika.

Za svaku pohvalu je dobra saradnja između Sindikata policije i ministra MUP-a Kantona Sarajevo, odnosno policijskog komesara koja ima za cilj obezbjeđenje odgovarajućih uslova za rad policijskih službenika, humanizaciju rada i uvođenje savremenih sredstava i tehnologija rada, kao i poboljšanje materijalnog statusa svih uposlenih kroz donošenje novog kolektivnog ugovora i drugih propisa kojima je uređena ova oblast.

Činjenica da je sada više nego ikad ranije izvjesno rješavanje decenijskog pitanja smještaja policijskih službenika u novo, moderno administrativno sjedište sa boljim uslovima za rad, kao i to da se adaptiraju postojeće i planiraju graditi novi objekti policijskih uprava, najbolji je pokazatelj brige za uslove u kojima djeluju i rade naši uposlenici.

Budžet MUP-a Kantona Sarajevo i Uprave policije je uvećan za više od 60 miliona maraka u posljednjih nekoliko godina, a ta su sredstva usmjerena u opremanje, edukaciju i dodatno kapacitiranje policije, a sve s ciljem podizanja nivoa sigurnosti na području Kantona Sarajevo.

Povećanje broja policijskih službenika i obnavljanje policijskog kadra na koji smo čekali posljednje tri godine konačno su postali realnost i nove kolege u redovima policije doprinose našem boljem radu.

Ohrabruju nas najave ministra i policijskog komesara da će do kraja sljedeće godine MUP Kantona Sarajevo-Uprava policije biti pojačana sa ukupno 700 novih policajaca, kao i najave nove opreme u vidu oklopnih transportera, uniformi i drugih materijalno-tehničkih sredstava.Sindikat policije Kantona Sarajevo poručuje građanima da, i pored brojnih izazova sa kojima se policijski službenici svakodnevno suočavaju u svom radu, mogu računati na policiju Kantona Sarajevo koja će i dalje unapređivati stanje sigurnosti i postizati najviše optimalne ciljeve u okviru svojih nadležnosti – saopštili su iz Sindikata policije.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU