Sindikat traži isplatu punih plaća radnicima na bolovanju ili u izolaciji

Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara Kantona Sarajevo (SSMSITKS), koji okuplja oko 700 članova, uputio je apel svim zdravstvenim ustanovama i njihovim rukovodiocima da se uposlenima u zdravstvu, koji su na bolovanju i u izolaciji zbog sumnje na koronavirus isplaćuje puni iznos ličnog dohotka

S obzirom na situaciju sa pandemijom Covid-19, koja traje osmi mjesec, a zdravstveni radnici su isrpljeni i najizloženiji infekciji, u Sindikatu smatraju da nadležni u svim zdravstvenim ustanovama trebaju slijediti primjer JU Opća bolnica “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, koja nije od početka pandemije isplaćivala plaće u punom iznosu, pa su one po tom osnovu izvršene i retroaktivno, za uposlenike kojima to nije ranije učinjeno.

U apelu SSMSITKS se ističe da svaki dan u uslovima epidemije predstavlja poseban izazov za angažovane medicinske radnike i ostale uposlenike u zdravstvu.

U takvim okolnostima svo medicinsko osoblje je u stanju stalnog i intenzivnog psihofizičkog napora i konstantne opasnosti od zaraze, tako da je potpuno opravdan pomenuti prijedlog o isplati punog ličnog dohotka u situaciji kada uposlenik usljed navedenih okolnosti bude primoran otići na bolovanje.

U saopćenju se također navodi da iako se od svih uposlenika traži maksimalni radni angažman i posvećenost obavezama njihovo opredjeljenje da nastave sa požrtvovanim odnosom prema svakodnevnim obavezama uopće ne dolazi u pitanje.

  • Ali bi bilo korektno i pošteno da ih se barem na taj način stimulira i pokaže da se cijene njihov trud i zalaganje, navodi se u saopćenju /apelu Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Kantona Sarajevo.
spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU