Sindikat za danas najavio štrajk upozorenja u srednjim školama KS

Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo zatražio je od nosilaca vlasti u tom kantonu potpisivanje novog kolektivnog ugovora te u protivnom najavio štrajk upozorenja u svim srednjim školama Kantona Sarajevo

Predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja i odgoja, nauke i kulture KS Faruk Bešlić pojasnio je na konferenciji za novinare da je kolektivni ugovor za oblast srednjeg obrazovanja istekao 30. septembra, a u skladu sa Zakonom o radu sva prava teku još tri mjeseca od tog datuma odnosno do 31. decembra ove godine.

“Sva prava u potpisanom kolektivnom ugovoru teku još tri mjeseca. Znači od 31. decembra više ga nemamo, ne znamo po čemu ćemo isplačivati platu i sve ostalo. To nećemo dozvoliti. Imali smo tri mjeseca prije da pregovaramo, tri poslije. Ostalo je još četrdesetak dana da se taj posao završi. S kim ćemo taj posao završiti, ne znamo”, naglasio je.

Dodaje da taj sindikat ima oko 3.500 članova te žele samo zaštititi prava nastavnika.

Po njegovim riječima, štrajk upozorenja je skretanje pažnje javnosti na prosvjetne radnike i njihove probleme te dodaje da ako oni nisu zadovoljni ne mogu to biti niti učenici.

Bešlić ističe da je njihov prvobitan zahtjev bio povećanja plate za oko 60 KM, ali da taj zahtjev nije fiksan i o tome se može razgovarati. Od Vlade KS traži da Sindikat prihvate kao ravnopravnog partnera u pregovorima i ‘ponude alternativne koeficijente koje mi možemo prihvatiti’.

Kako je najavljeno, štrajk upozorenja bit će održan danas u periodu od 12 do 14 sati i trajati do ispunjenja uvjeta u svim srednjim školama KS, osim u specijalnim školama jer je tamo obuhvaćena i terapija za učenike.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU