SIPA zapošljava desetine inspektora i policajaca

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) planira kadrovsko jačanje svojih redova zapošljavanjem 20 policijskih službenika u činu mlađi inspektor, 10 službenika u činu policajac, te pet državnih službenika i još 10 zaposlenika

Navedeno je to u Prednacrtu programa rada SIPA za 2022. godinu, koji je u procesu konsultacija.

U planu je i stručno usavršavanje svih zaposlenih, a, kako se navodi, posebno policijskih službenika. To je jedan od, dodaje se, stalnih prioriteta, kojem će se i u 2022. godini poklanjati posebna pažnja.

Ipak, kako se ističe u ovom dokumentu, mogući su problemi i rizici prilikom sprovođenja programa rada SIPA u 2022. godini kao što su finansijska ograničenja te zakonska ograničenja.

SIPA je mapirala i svoje druge prioritete kada je u pitanju predstojeća godina, a jedan od njih je borba protiv terorizma.

“Prioritet rada Agencije biće borba protiv terorizma, svih vidova organizovanog kriminala, korupcije i teškog finansijskog kriminala, što je naznačeno i strateškim dokumentima Agencije i jedna je od glavnih obaveza iz Reformske agende. U vezi s tim, Kriminalističko-istražno odjeljenje i odsjeci u regionalnim kancelarijama po ovoj liniji rada intenziviraće aktivnosti na otvorenim predmetima i predmetima koji će biti otvoreni u 2022. godini, a koji se odnose na ove vrste kriminala”, navodi se u ovom dokumentu.

Osim toga, posebna pažnja biće i na migrantskoj krizi.

“U kontekstu aktiviranja balkanske migrantske rute radiće se na zajedničkoj borbi protiv organizovanih kriminalnih grupa i pojedinaca koji učestvuju u krijumčarenju ljudi, što će zahtijevati dodatna materijalno-tehnička sredstva, kao i kadrovsko pojačanje”, naveli su iz SIPA.

SIPA je, inače, 31. decembra 2020. godine imala ukupno 773 zaposlena, što je 81 odsto u odnosu na broj sistematizovanih radnih mjesta, od čega 567 policijskih službenika ili 83 odsto popunjenih radnih mjesta. SIPA ima i 73 državna službenika i 133 zaposlenika.

Prema izvještaju SIPA o radu za 2020, u toj godini radni odnos u Agenciji zasnovalo je 25 policijskih službenika.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU