ŠIRI SE KORONAVIRUS/ U Italiji nova žrtva ovog virusa, oboljelo i dijete

Prema najnovijim podacima u Kini je jučer potvrđeno novih 406 slučajeva zaraženih koronavirusom.

Ovo predstavlja smanjenje nego prethodnog dana, kada je broj zaraženih porastao za 508.

Ukupan broj zaraženih porastao je, pak, na 78.064, a umrlih na 2.715.

Istovremeno u Italiji je 11 osoba umrlo od koronavirusa, dok ima 325 potvrđenih slučajeva zaraze.

Kako javlja jutros Corriere della Sera u Italiji je koronavirusom zaraženo prvo dijete. Radi se o djevojčici staroj 4 godine iz mjesta Castiglione d’Adda koje se nalazi u crvenoj zoni. Čini se kako je djevojčica virus pokupila u bolnici u Codognu kada je tamo bio hospitaliziran prvi poznati zaraženi u Italiji. Djevojčica ima blage simptome gripe.

Veliko širenje u Južnoj Koreji

Kako navodi AFP, koronavirus se u Južnoj Koreji proširio na vojsku. Njamanje 18 južnokorejskih vojnika je zaraženo koronavirusom te su uvedene restrikcije vojnicima koje uključuju zabranu da napuštaju vojne baze.

Južna Koreja izvijestila je, pak, u srijedu o 169 novih slučajeva zaraze, više u odnosu na 60 dan prije, čime je ukupan broj zaraženih u zemlji porastao na 1.146.

Centralna pokrajina Hubei, gdje je epicentar epidemije, prijavila je 401 novi slučaj zaraze, manje u odnosu na 499 slučajeva dan prije.

U Hrvatskoj dva slučaja koronavirusom

Jučer je u Hrvatskoj zabilježen prvi slučaj koronavirusa. Kako prenosi Index.hr, hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš boravio je jučer u Rimu gdje je dogovoreno da, i pored vanredne situacije, granice Hrvatske za građane Italije neće biti zatvorene. Ipak, neke predostrožnosti su poduzete, kao naprimjer oprezno pregledanje putnika koji su jutros iz Ancone trajektom stigli u Split.

Beroš je kazao da djevojka zaraženog mladića ima sumnjive simptome koji bi mogli značiti zarazu koronavirusom.

“Ona će stoga ući u proceduru, bit će pregledana, vjerovatno testirana i vidjet ćemo što i kako dalje s njom”, rekao je Bereoš.

Dvadesetšestogodišnji pacijent koji je u Italiji bio sa djevojkom nekoliko dana nalazi se u Zagrebu, a tamošnja bolnica je zbog njega otkazala operacije koje nisu hitne.

Postoji bojazan da zaraza neće stati na jednoj do dvije osobe. Naime, sumnja se da su dvije osobe iz Krapinsko-zagorske županije koje su nedavno bile u Italiji zaražene koronavirusom, a to je potvrdio krapinsko-zagorski župan Željko Kolar.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU