Širom Njemačke izdata upozorenja zbog obilnih padavina i porasta vodostaja rijeka

Njemačka meteorološka služba izdala je upozorenje za šest okruga zbog jake kiše koja pada. Očekuje se da bi moglo pasti i 100-150 litara po kvadratnom metru.
 
Obilne kišne padavine širom Njemačke povećale su rizik od poplava u nekoliko država početkom ove sedmice. Zbog toga je državna meteorološka služba (DWD) izdala upozorenje za Saksoniju, Donju Saksoniju, Bavarsku, Hesen i sjevernu Rajnu Vestfaliju i Rajnland-Falačku na zapadu.
U međuvremenu je zbog otapanja snijega trajalo u Rudnim planinama duž češke granice na istoku također dovelo do bujanja rijeka.Upozoreno je da su u mnogim područjima moguća klizišta jer je zemlja ostala pod blagim i vlažnim vazduhom. DWD prognozira da će padavine prestati u toku današnjeg dana.
U Berlinu je nekoliko desetina ljudi otišlo na tradicionalno kupanje u Orankesee na netradicionalno toplim temperaturama. Temperatura vode u jezeru iznosila je pet stepeni Celzijusa, dok je temperatura vazduha bila neuobičajeno blagih 10 stepeni.Božićne pjesme i kuhano vino pomogli su da se zagriju plivači na događaju koji svake godine organizuje Berlinski klub foka.novi.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU