Širom svijeta obilježava se Svjetski dan osoba s Down sindromom – 21. mart

Svjetski dan osoba s Down sindromom obilježava se širom svijeta 21. marta, a Udruženje “Život s Down sindromom Federacije Bosne i Hercegovine” objavit će za taj datum promotivni spot “Ples kroz život”. 

U decembru 2011. godine Ujedinjene nacije proglasile su 21. mart Svjetskim danom osoba s Down sindromom i tom prilikom pozvale sve države članice, relevantne UN organizacije, druge međunarodne organizacije i civilno društvo da na odgovarajući način obilježe taj dan.

Udruženje “Život sa Down sindromom Federacije BiHˮ obilježava taj dan još od 2007. godine.

– Ove godine obilježavamo ovaj datum ukazujući na važnost inkluzije osoba s Down sindromom u svim sferama života, te obavezu države da preuzme odgovornost i osigura preduvjete potrebne za njihovo uspješno uključivanje. Adekvatan pristup zdravstvenoj zaštiti, programima rane intervencije i inkluzivnom obrazovanju na svim nivoima od ključnog su značaja za uspješan rast i razvoj osoba s Down sindromom, čime postaju spremniji za dalji profesionalni i društveni život – istakla je Sevdija Kujović, predsjednica Udruženja.

Programom obilježavanja Svjetskog dana osoba s Down sindromom, ove godine Udruženje će objaviti promotivni plesni videospot “Ples kroz život” u kojem učestvuju djeca i mladi osnovnih i srednjih škola i plesnih studija iz nekoliko gradova: Mostar, Srebrenik, Zenica, Bihać i Sarajevo. Ples je odabran jer je univerzalni jezik komunikacije koji ne poznaje različitosti. Video je inspirisan vršnjačkom podrškom i istovremeno pokazuje realnost u današnjem bosanskohercegovačkom obrazovnom sistemu. Koreografiju i režiju za ovaj spot uradila je balerina Jovana Milosavljević uz asistenciju dramaturginje Asje Krsmanović. Produkciju videospota uradio je Prime time Production iz Sarajeva.

Video će biti objavljen na You Tube kanalu Udruženja. Iz ovog Udruženja su pozvali građane i građanke da odabirom i snimanjem plesnih koraka iz spota i objavom na svojim profilima na društvenim mrežama, promovišu Svjetski dan osoba s Down sindromom.

U organizaciji Udruženja “Život sa Down sindromom FBiH” i “Udruge za Down sindrom Mostar”, u nedjelju 20. marta realizirat će se roditeljski susreti u Mostaru sa roditeljima iz više gradova i općina FBiH.

U ponedjeljak, 21. marta u Homework Hub-u u Sarajevu s početkom u 10.00 sati, bit će održan forum mladih “Inkluzija znači….” na kojem će učestvovati mladi iz Kluba mladih “Neka, ja ću”, srednjoškolci, mladi iz organizacija mladih iz Bosne i Hercegovine, te predstavnici klubova mladih koji djeluju pri političkim strankama. Na forumu će se diskutovati o razumijevanju inkluzije i ulozi pojedinaca u njenom razvoju.

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović i predsjednica Udruženja “Život sa Down sindromom FBiH” Sevdija Kujović posjetit će inkluzivna odjeljenja osnovne škole “Grbavica 1” i JU “Djeca Sarajevo”, koje pohađaju djeca s Down sindromom.

U organizaciji Udruženja BoHeMSA i udruženja Život sa Down sindromom bit će održano predavanje za studente Medicinskog fakulteta o temi inkluzije koje će održati prof dr. Lejla Kafedžić, a Edna Šunjić, članica Kluba mladih Udruženja “Život sa Down sindromom FBiH” potvrdit će važnost inkluzije kroz vlastito iskustvo. Predavanje će biti održano u amfiteatru Medicinskog fakulteta u 18.00 sati, saopćeno je iz Udruženja Život sa Down sindromom FBiH. 

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU