6 C
Sarajevo
Srijeda, 22 rujna, 2021

Sjajni rezultati najmlađih karatista BiH na Balkanijadi u Banjoj Luci

Dječija reprezentacija Bosne i Hercegovine u karateu zabilježila je sjajne rezultate na 24. balkanskom prvenstvu, održanom od 30. maja do 2. juna u Banjoj Luci.

Najmlađi bh. karatisti i karatistinje ukupno su osvojili 56 medalja, od kojih 16 zlatnih, 12 srebrenih i 28 bronzanih. U ukupnom poretku Bosna i Hercegovina zauzela je visoko drugo mjesto, iza Turske, a ispred Crne Gore, Srbije, Hrvatske i još pet balkanskih država.

Na prvenstvu je nastuplo 1.039 takmičara i takmičarki uzrasta od 8 do 13 godina iz 10 zemalja, a  najbrojniju ekipu imale je BiH, čije je boje branilo 213 mladih karataša i karatašica, zatim Srbija sa 188 takmičara, Turska sa 123, Crna Gora sa 121, Hrvatska sa 104 itd.

Na pres-konferenciji Karate saveza BiH generalni sekretar Admir Zukan kazao je da su naši  mladi karatisti pokazali kavaitet i da s pravom možemo očekivati da i u budućnosti ostvaruju vrhunske sportske rezultate na najvećim međunarodnim takmičenjima.

Selektor dječje reprezentacije BiH Armin Topalović naglasio je da je ovo historijiski rezultat BiH kada su u pitanju dječje selekcije.

– Otaje žal što nas je Turska na samom kraju pretekla za samo dva zlatna odličja. Organizacija takmičenja bila je vrhunskom nivou. Mogli smo da uživamo u vrhunskim borbama naših šampiona. Ono što nas posebno raduje je da BiH ima ima itekako respektabilan podmladak koji može da parira svim ostalim zemljama, pogotovo velesilama kao što su Turska, Hrvatska i Srbija. Ono na što možemo biti ponosni je da je u našem taboru vladala odlična atmosfera i pobjednički mentalitet. Naša domovima itekako ima potencijal u ovom sportu, što je potvrdila kroz ovo takmičenje. Možemo biti više nego sretni, zadovoljni i ponosni ostvarenim učinkom – kazao je Topalović.

- Oglašavanje - sjajni rezultati najmlađih karatista bih na balkanijadi u banjoj luci

Selektor dječje reprezentacije BiH u katama Miralem Mandžuka čestitao je mladim takmičarima i njihvom  trenerima u klubovma na sjajnim rezultatima.

– Siguno da ne bismo smo došli do ovakog velikog uspjeha da nisu uloženi veliki napori, kako samih takmičara, njihovih roditelja, trenera, selekotra,  tako i ljudi iz Karate saveza BiH. Nakon ujedinjenja karate sporta u BiH mnogo su  jača, masovnija i kvalitetnija  entitetska i državna takmičenja, a ishod toga su i ovi rezultati na Balkanijadi, te Premier ligi, i takmičenjima Svjetskih kupova. Kako bude jačala konkurencija u BiH tako ćemo praviti sve bolje i bolje rezultate – kazao je Mandžuka.

Član Karete kluba Mawashi iz Sarajeva Ahmed Busnov osvojio je titulu balkanskog prvaka u kategorji do 35 kg, u konkurenciji desetogodišnjaka.

– Prošle godina na balkaskom prvenstvu bio sam viceprvak, a ove godine sam prvak. Drago mi je što samo donio zlatnu medalju svoj klub i ponosan sam što su mi treneri Admir Zukan i Miralem Jašarspahić. Nadam se  da ću u narednoj sezoni ostvariti još bolje rezultete – kazao je  Busnov.

Do kraja sezone najmlađe bh. karatiste očekuje očekuju brojni domaći i međunarodni nastupi. Već naredog vikenda će nastupiti na kontrolnom takmičenju u sklopu Novogradskih dana u Sarajevu, zatim na turnirima u Bugojnu i Sarajevu, te Svjetskom kupu u Umagu.


0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima