SKANDALOZNO: Tužiteljstvo i SIPA traže tko je pjevao Thompsonovu “Lijepa li si”


Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), po nalogu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, provjerava navode tko je na obilježavanju Molitvenoga dana za domovinu potkraj listopada ove godine na kraljevskome gradu Bobovcu pjevao pjesmu “Lijepa li si” Marka Perkovića Thompsona, što je šokiralo hrvatski, ali i sav demokratski dio javnosti u BiH, koji postavlja pitanje uvodi li se ponovno verbalni delikt iz vremena komunizma.

Naime, kako ekskluzivno doznaje Večernji list BiH, ravnatelj SIPA-e Darko Ćulum 1. prosinca uputio je dopis jednoj od institucija pozivajući se na naredbu Tužiteljstva BiH broj: T 20 0 KTA 0024701 23 od 10. 11. 2023. godine kojom “provodi mjere i radnje u cilju identifikacije osoba koje se nalaze u većoj skupini osoba na videosnimci koju je objavio veliki broj internetskih portala u BiH, pjevaju pjesmu ‘Lijepa li si’ Marka Perkovića Thompsona, a u kojoj se spominje i riječ ‘Herceg Bosna’, a koja je, prema prikupljenim saznanjima, otpjevana nakon službene ceremonije obilježavanja Molitvenog dana za domovinu Vrhbosanske nadbiskupije i 20. hodočašća na Bobovac, a koji je održan dana 21. listopada 2023. godine na lokaciji brda Bobovac, općina Vareš”.

Vrše se provjere

U tome dopisu, zahtjevu za prikupljanje podataka, dodaje se kako je izvršenim provjerama utvrđeno da je Kazneno-popravi zavod Zenica (u daljnjem tekstu KPZ Zenica) pokrenuo unutarnju istragu u vezi sa službenicima koji su nazočili predmetnom događaju te ih ovom prigodom mole da s pozivom dostave “podatke jesu li na predmetnoj videosnimci na kojoj je skupina osoba pjevala pjesmu ‘Lijepa li si’ Marka Perkovića Thompsona, a u kojoj se spominje i riječ ‘Herceg Bosna’, i predstavnici KPZ-a Zenica te da, ako se nalaze, dostave njihove podatke kako bi s njima bio obavljen razgovor na okolnosti njihove prisutnosti na predmetnoj videosnimci”.

Na upit Tužiteljstvu BiH da otkrije tko je tužitelj koji vodi ovaj svojevrstan “lov na vještice” nije odgovoreno, nego su objasnili kako taj predmet nije u fazi istrage, nego u fazi “provjere navoda iz prijave”.

U ovom predmetu prijavu je podnijela fizička osoba i upućena je Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, koja je prijavu dostavila na postupanje Tužiteljstvu BiH. Postupajući tužitelj, kao i u većini drugih predmeta, zatražio je da se izvrše provjere navoda iz prijave naveli su iz Ureda za informiranje Tužiteljstva BiH. Dodali su kako je informacija dostavljena tužitelju koji će, nakon što analizira dostavljeni materijal, “donijeti odluku o daljnjim aktivnostima u predmetu”.

Molitveni pohod za domovinu tradicija je duga dva desetljeća koju je utemeljila Vrhbosanska nadbiskupija, a na povijesni kraljevski grad Bobovac u spomen na smrt bosanske kraljice Katarine hodočaste pripadnici Oružanih snaga, policajci iz više agencija te brojni dužnosnici.

Na ovogodišnjem okupljanju okupljeni su uz harmoniku zapjevali Thompsonovu pjesmu “Lijepa li si”, koja se redovito vrti na svim nastupima hrvatske nogometne reprezentacije. Odmah je u javnosti reagirao Nihad Aličković, radikal iz tzv. Antidayton pokreta, koji je nedavno sudjelovao na skupovima potpore Palestini te je veličao terorističku organizaciju Hamas. Ranije je bio jedan od organizatora skupova mržnje protiv visokog predstavnika i međunarodne zajednice, a na kojima su se slale poruke mržnje prema Hrvatima. On se čak javno hvalio kako je izvijestio ministra unutarnjih poslova Ramu Isaka o videozapisu s Bobovca. Za Herceg Bosnu je naveo da je presuđena kao udruženi zločinački pothvat. Koordinacija braniteljskih udruga Hrvatskog vijeća obrane Herceg Bosne oštro je osudila pokušaj zastrašivanja i prave diskriminacije Hrvata.

Verbalni delikt

Skandalozno je i sramotno da se državna istražna tijela ponašaju poput UDBA-e u komunizmu pa provjeravaju tko je pjevao domoljubnu pjesmu “Lijepa li si” Marka Perkovića Thompsona, koja govori o područjima gdje žive Hrvati. Hrvatska zajednica Herceg Bosna, a zatim i Hrvatska Republika Herceg Bosna te njezine institucije, među kojima je najslavniju ulogu imalo Hrvatsko vijeće obrane, najzaslužniji su što su Hrvati ostali svoji na svome, a Bosna i Hercegovina opstala kao država. To je istina na koju smo ponosni. Nikada nećemo pristati da nam radikali i ekstremisti naruše te vrijednosti. Niti ćemo ikada prihvatiti pokušaje pripisivanja kolektivne odgovornosti o kojoj aludiraju prijavitelji, a što je Tužiteljstvu bilo temelj za ovaj progon. Od SIPA-e i Tužiteljstva BiH tražimo obustavu ove sramne istrage/prikupljanja podataka te poručujemo kako ćemo inzistirati na kaznenome progonu onih koji diskriminiraju Hrvate, koji pokušavaju oživiti verbalni delikt iz komunizma, a sada pod plaštom “građanštine”, odnosno unitarizma naveli su u reagiranju…

Dodali su kako će inzistirati na procesuiranju onih koji krše temeljna prava Hrvata u BiH u slučaju da se nastavi ovaj policijsko-pravosudni progon.

Čelnik HDZ-a 1990. Ilija Cvitanović istaknuo je “da je Herceg Bosna naša svetinja i neka prestanu s glupostima svi smo pjevali tu Thompsonovu pjesmu i opet ćemo!”. Dodao je da se ta istraga događa dok Šerif Patković iz VII. muslimanske brigade prijeti Hamasom na tribinama, a drugi ubijaju hrvatske povratnike u Republici Srpskoj./

centralna.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU