Skupština KS usvojila inicijativu o održavanju tematske sjednice o obrazovanju

Skupština Kantona Sarajevo usvojila je danas zastupničku inicijativu Damira Marjanovića o održavanju Tematske sjednice o stanju obrazovanja i nauke u Kantonu Sarajevo.

Inicijativa je usvojena jednoglasno, odnosno podržali su je i pozicija i opozicija.

Kako navodi Marjanović prošlo je četiri godine od posljednje sjednice koja je održana, također na njegovu inicijativu, i sada je vrijeme da se vidi šta je do sada od zaključaka realizovano, dokle je reforma obrazovanja i da li je obrazovna politika Kantona Sarajevo spremna za nove izazove društva u današnjem vremenu.

Potrebno je vidjeti dokle smo došli s reformom i da se pripremimo za nove izazove društva, a posebno u ovom izazovnom vremenu i nakon pandemije“, naveo je Marajnović.

Inače, ova sjednica bi trebala da se održi ili do kraja školske godine, a ukoliko to ne bude moguće onda do kraja kalendarske godine.

Marjanović očekuje da će se doći do rješenja koja će novim generacijama donijeti moderno obrazovanje.

Očekujemo da ćemo u konstruktivnim razgovorima u pregovorima sa partnerima u vlasti doći do najpovoljnijeg rješenja koje će novim generacijama obezbijediti moderno obrazovanje kakvo oni to zažluzuju. Shvatamo da postoje različiti pogledi ali budućnost novih generacija nema alternativu, a jedina opcija je kvalitetno obrazovanje“, zaključio je Marjanović.

Ambasador Palestine Rezeq Namoora će biti proglašen počasnim građaninom Kantona Sarajevo

Podsjetimo, na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo usvojeni su prijedlozi odluka o verifikaciji odluka o dodjeli javnih priznanja Kantona Sarajevo.

Odbor je na prethodno održanoj sjednici 3. aprila razmatrao pristigle prijave na javni poziv za dodjelu priznanja Kantona Sarajeva za 2023. godinu.

Zastupnici su donijeli odluku da se Rezeq N.M. Namoora, ambasador Države Palestine u BiH, proglasi počasnim građaninom Kantona Sarajevo zbog izuzetnih zasluga i doprinosa u razvijanju međunarnodnih odnosa na načelima solidarnost i demokratije, te promocije mira i humanosti.

Plaketa Kantona Sarajevo će se dodijeliti akademiku Dževadu Jahiću kao priznanje za izuzetan doprinos i izučavanje o afirmaciji bosanskog jezika i književnosti u BiH.

Usljed činjenica da je uvaženi akademik Dževad Jahić nažalost preminuo, amandmanom se predlaže da se ova plaketa dodijeli posthumno.

Plaketa će se dodijeliti i Mirsadu Terziću kao priznanje za izuzetan doprinos razvoju sporta na području Kantona Sarajevo i BiH, Zlatanu Fazliću za izuzetan doprinos u oblasti umjetnosti i muzičkog stvaralaštva, Samiri Hurem kao priznanje za doprinos u sportu i i promociji ženskog fudbala u Kantonu Sarajevo i BiH, Josipu Pejakoviću za izuzetan doprinos pozorišnoj umjetnosti i Ismailu Barlovu za doprinose u oblasti sporta.

Plaketa će se dodijeliti i sljedećim kolektivima: „Udruženje boraca – Maloljetni dobrovoljci odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995“ kao priznanje za izuzetan doprinos u dobrani Kantona Sarajevo i BiH, „Institutu za historiju“ za izuzetan doprinos u naučnom istraživanju historije BiH, te podizanje svijesti u društvu o poznavanju historije, „Udruženje Think Pink – Zajedno smo jedno“ kao priznanje za doprinos u promociji zdravlja žena, Muzičkoj grupi „Mostar Sevdah Reunion“ za promociju sevdaha, Lovačkom udruženju „Sarajevo“ za čuvanje biodiverziteta.

Plaketa će se posthumno dodijeliti akademiku doktoru Ibrahimu Pašiću kao priznanje za doprinos u izučavanju kulturnog i historijskog nasljeđa u BiH, Segmedini Srna-Bajramović za izuzetan doprinos u kreiranju društveno-političkog života naročito u oblasti promocije ženskih pravi i zaštite socijalno-ugroženih kategorija, akademiku profesoru dr. Muhamedu Filipoviću za promociju BiH u oblasti filozofije, kulture i umjetnosti, akademiku Hadžemu Hajdareviću za izuzetan doprinos i zalaganje u borbi za afirmaciju bosanskog jezika, književnosti i kulture u KS i BiH.

Odbor za javna priznanja KS je i ove godine iskazao opredjeljenje da se promovišu uspješni i društveno-odgovorni kolektivi kao primjeri koji su se zalagali za unapređenje sistema i procesa u društvu, razvoja, dijaloga i procese pomirenja“, zaključeno je na sjednici Skupštine KS.

The post Skupština KS usvojila inicijativu o održavanju tematske sjednice o obrazovanju appeared first on Sarajevska sehara.

sarajevskasehara.com

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU