Skupština odobrila pokretanje tri nova studijska programa na UNZE-u

Skupština Zeničko-dobojskog kantona (SZDK) usvojila je na svom današnjem zasjedanju elaborate i odluke o pokretanju tri nova studijska programa na fakultetima Univerziteta u Zenici (UNZE)

Podršku zastupnika dobili su elaborati za pokretanje trećeg ciklusa, doktorskog studijskog programa Poslovna ekonomija na Ekonomskom fakultetu, kao i drugog ciklusa, odnosno master studijskih programa Mehatronika na Mašinskom fakultetu te Arapski jezik i književnost na Islamsko-pedagoškom fakultetu.

-UNZE nastoji da ispunjava zahtjeve zajednice, privrede i ostalih subjekata ZDK-a, ali i šire. Na taj način proširuje i ponudu studijskih programa, kojima želimo privući i što veći broj studenata da studiraju na našim fakultetima – kazao je prorektor za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta na UNZE-u Malik Čabaravdić.

On je napomenuo kako je vrlo bitno da su dobili saglasnost za pokretanje doktorskog studija Poslovna ekonomija, na koji očekuju da će već od naredne akademske godine, 2020./2021., upisati između 10 i 20 polaznika.

-Doktorski studij je ono što univerzitet čini univerzitetom, koji obrazuje i nove doktore nauka. Proceduru na Senatu UNZE-a prošao je i doktorski studij naša tri tehnička fakulteta – Politehničkog, Mašinskog i Metalurško-tehnološkog, koji bi se uskoro trebali naći pred Vladom i Skupštinom ZDK- ističe profesor Čabaravdić.

Mehatronika je, napominje, također atraktivan studij za buduće magistre, jer objedinjava više tehničkih nauka- elektrotehniku, mašinstvo i informacione tehnologije te za kojim postoji velika potreba zbog automatizacije proizvodnje.

Očekuje se da će uskoro na Skupštini ZDK biti i Elaborat te odluka o pokretanju Odsjeka zaštita na radu i zaštita od požara, prvi ciklus, koji bi također trebao biti pokrenut naredne akademske godine u sklopu Metalurško-tehnološkog fakulteta.

Podršku Skupštine nije dobio prijedlog Odluke o imenovanju Zajke Kozlića iz Zenice za vršioca dužnosti Kantonalnog pravobranioca ZDK, jer je za takav prijedlog bilo samo 17 zastupnika, a za njegov izbor bilo je potrebno 18 „ruku“.

Usvojene su Informacije o sigurnosti na području ZDK-a, zatim Izvještaj o radu Ureda za pritužbe javnosti i Izvještaj o radu Nezavisnog odbora za izbor i reviziju za 2019. godinu.

Zastupnički mandat danas nije preuzeo Enes Piljug iz Kaknja, koji bi, nakon što prođe potrebnu proceduru verifikacije kod Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, u Skupštini ZDK trebao naslijediti nedavno preminulog zastupnika SDP-a Rifata Delića iz Zavidovića.

Skupštinske kolege su, prije početka sjednice, učenjem Fatihe i minutom šutnje odale počast preminulom bivšem kolegi Deliću, a na klupi gdje je sjedio tokom sjednica SZDK danas su bile postavljene i crvene ruže.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU