-2.1 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 25 listopada, 2021

Skupština RMU Banovići: Još jedna uspješna godina, ostvarena dobit od 1,8 miliona KM

Više od 18,5 miliona KM tokom 2018. godine uloženo je u novu opremu za potrebe zaposlenih u RMU Banovići, plaćene su sve obaveze prema državi i zaposlenicima i nastavljeno je zapošljavanje u skladu sa potrebama rudnika. Pozitivan proizvodni proces rezultirao je povoljnim finansijskim rezultatima, stoga su i planovi za narednih nekoliko godina veliki. Rudnik je u 2018. godini ostvario dobit od 1,8 miliona KM, a prosječna plata zaposlenih bez toplog obroka i regresa iznosila je 1,121,52 KM. Nakon 2018. godine stižu i nova ulaganja, pa je tako plan do 2021. godine uložiti stotinu miliona konveritiblnih maraka za nabavku nove opreme i mehanizacije.

“Ide mehanizovano čelo, još jedno, ono će do kraja godine biti raspisano transportni sistem koji je započet i dobrim dijelom skoro zavšen, blizu 50 posto. Ostaje drugi dio da se realizuje. Sam transportni sistem je oko 55 miliona KM. Nabavljeni su bageri, jedan je pušten u rad, drugi će u probni rad pubiti pušten narednih dana, stigla je mašina taložnica, stigli su kombajni za podzemnu ekspoataciju.”, istakao je Munever Čergić, direktor RMU “Banovići”.

Započetim ulaganjima plan je povećati prouzvodnju uglja, tvrdi direktor rudnika.

“Zaista u ove tri godine će biti puno posla u puno investicija, tako da bi 2022. godine mi trebali biti sposobni da proizvedemo puno veće količine uglja ono što smo pripremali za TE Banovici i za TE Tuzla, Sodu u Lukavcu i Aluminu u Zvorniku.”, dodao je Čergić.

Povećanje proizvodnje i unapređenje poslovanja uveliko će utjecati i na zaposlene. Iz Sindikata Rudnika tvrde da su zadovoljni ali da uz više napora i rada Uprave i radnika i 2019. godina u odnosu na 2018. može biti još bolja.

“Imali smo regres isplaćen u punom iznosu, imali smo višak za naše radnike u iznosu od 600 KM tako da je prošla godina, sve u svemu bila veoma dobra, može bolje. Mi u ovoj godini imamo kolektivni ugovor koji prati svu proizvodnju. Mi se nadamo da ćemo kroz kolektivni ugovor sa mInistarstvom rudarstva i energetike postićči jš neke benefite vezane za status rudara.”, istakao je Zijad Lačić, potpredsjednik Skupštine sindikata radnika RMU Banovići.

- Oglašavanje -

Lačić tvrdi da je za proizvodnog radnika bitna realna raspodjela sredstava, da je radnicima neophodno povećati satnicu rada, o čemu će pregovarati sa Federalnim ministarstvom rudarstva i energetike.

“Da bi bilo efekta od toga, mora da se prati dobra proizvodnja, cijena uglja koja dugo nije mijenjana, mora da se poromijeni. Nadam se da će Vlada imati malo sluha i u svojim mogućnostima podići cijenu, tako da dožemo do realne satnice koja dalje sve kategoriše.”, kazao je Lačić.

Lačić se osvrnuo i na saradnju Sindikata, Uprave rudnika i Nadzornog odbora i dodao da je trenutno koordinacija jako dobra i da će takvom dinamikom biti i nastavljena. Bitno je napomenuti da su u prethodnih 15 godina RMU Banovići ostvarili proizvodnju za više od 22 miliona tona separisanog uglja koje je pratilo ostvarenje otkrivke u više od 157 miliona metara kubnih čvrste mase, što dovoljno govori o dosadašnjim rezultatima ali i planovima te nesebičnom zalaganju zaposlenih.

RTV.SLON

0 0 Glasovi
Rejting članka
Pretplatite se
Obavijesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
NAJNOVIJE
Možda vas zanima