Skupština SBK-a razmatrala izvještaj revizora za ŠPD “Srednjobosanske šume”

Skupština Srednjobosanskog kantona (SBK) razmatrala je na današnjoj sjednici Izvještaj o finansijskoj reviziji za 2019. godinu u Šumsko-privrednom društvu (ŠPD) “Srednjobosanske šume”, koje je sačinio Ured za reviziju institucija u Federaciji BiH.

ŠPD “Srednjobosanske šume” dobilo je za 2019. godinu mišljenje s rezervom federalnih revizora. U revizorskom izvještaju je, uz ostalo, navedeno da isplate plaća i naknada direktoru i izvršnim direktorima, koje su u 2019. godini iznosile 457.334 maraka, nisu u skladu s ranijom odlukom Vlade SBK-a koja se odnosi na to društvo.

Direktor ŠPD-a Vildan Hajić kazao je novinarima da su sve odluke Društva donesene u skladu sa zakonom, istaknuvši da su od 2016. godine, kada je on preuzeo rukovodeću poziciju, izmirene nagomilane obveze u iznosu od 20 miliona maraka.

– Odkako sam ja direktor, Društvo ima u prosjeku od tri do pet miliona maraka godišnje dobiti. S tom dobiti smo pokrili 20 miliona maraka obveza nagomilanih od osnivanja Društva 2004. godine, do 2016. godine. Sve smo to izmirili, podigli plaće za duplo, investirali 15 miliona maraka. Imamo hiljadu uposlenika… Dajte da jednom konačno počnemo pričati pozitivnu priču, iako i grešaka vjerojatno ima – kazao je Hajić.

Zastupnik SDP-a u Skupštini SBK-a Senad Selimović ocijenio je da ima mnogo propusta u radu Društva, a osobito kada je riječ o naknadama za članove Uprave.

– One se kreću i do sto hiljada maraka godišnje i to treba biti predmet povrata ili da Vlada to riješi s Upravom. Može biti u skladu sa zakonom, ali nije u skladu s moralom ako direktor ima plaću 5.800 maraka i uz to isplati 100 hiljada maraka za naknade. I sve je to po odlukama Nadzornog odbora, koji je kriv što mu je to omogućio. Svi su hvalili Upravu Društva kad je radnicima isplatila po 500 maraka bonusa, ali nitko nije znao da iza tih 500 maraka stoji sto hiljada maraka direktoru i Upravi društva – naglasio je Selimović.

Premijer SBK-a Tahir Lendo (SDA) smatra da je Društvo “Srednjobosanske šume” radilo vrlo korektno.

– Vidjet ćemo što će biti za 2020., ali do sada su imali pozitivno poslovanje, s gotovo pet miliona maraka dobiti godišnje – kazao je Lendo.

Skupština SBK-a usvojila je na današnjoj sjednici i izvještajBolnice za plućne bolesti i tuberkulozu Travnik za 2019. godinu, a istaknuto je da rad ove ustanove može biti dobar primjer za sve institucije na području SBK-a.

 FENA

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU